Diamantenroof


Diamantenroof is een tikspel waarbij dieven diamanten proberen te stelen. De bewakers moeten dit voorkomen door de dieven af te tikken. Het is een actief en intensief spel waarbij veel gerend zal worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding diamantenroof
De zakjes zijn de 'diamanten' en moeten worden geroofd.

Speluitleg

In het midden van het speelveld liggen verschillende matten tegenover elkaar met diamanten (zakken of blokken) erop. Er zijn 2 of 3 bewakers (de tikkers) en er zijn dieven (de andere kinderen).

De dieven staan in hun huis (een hoepel) aan de rand van het speelveld. De dieven proberen de diamanten te stelen en mee naar huis te nemen. Ze kunnen maximaal één diamant per keer meenemen.

Als zij door een bewaker worden getikt, moeten zij eerst naar hun huis terugkeren (als zij op dat moment een diamant hebben, moet deze terug gelegd worden op de mat).

Het spel eindigt als alle diamanten zijn gestolen. Het kind dat de meeste diamanten heeft gestolen heeft gewonnen.

Variaties

  1. Door het speelveld groter te maken krijgt de tikker het moeilijker. Door het speelveld kleiner te maken krijgt de tikker het makkelijker.

Tips

  • Soms kan er onenigheid zijn over of er iemand afgetikt is ja of nee. Als spelleider beslis je of iemand getikt is.
  • De bewakers (tikkers) kunnen een tactiek afspreken hoe ze het spel spelen. Bijvoorbeeld spelers tikken die al een diamant hebben.

Benodigdheden

  • Stoepkrijt, pylonen of banken om speelveld aan te geven
  • (Gym)matten
  • Hoepels
  • 20 pittenzakjes (de diamanten)
Gerelateerde activiteiten