Dirigentje


Dirigentje is een leuk kringspel wat lijkt op het spel moordenaartje. Maar in plaats van een 'moordenaar' is er een dirigent in het gezelschap aanwezig. Deze dirigent doet de beweging van een het bespelen van een instrument na en de andere spelers moeten hem na doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding dirigentje spel
In het spel dirigentje moet een speler raden wie de dirigent van het orkest is.

Het spel

De kinderen gaan in een kring zitten. Er wordt een speler kort naar de gang gestuurd, zodat hij of zij niet hoort wat er in de kring gezegd wordt. In de tussentijd wordt een dirigent aangewezen.

Wanneer de speler weer terug wordt geroepen, gaat hij of zij in het midden van de kring staan en krijgt de opdracht de dirigent in het gezelschap te zoeken. De dirigent maakt herhaaldelijk een bepaalde beweging, een beweging van het bespelen van een instrument. De andere spelers doen hem na. De dirigent verandert regelmatig van beweging/instrument.

De speler kan de dirigent herkennen door goed op de andere kinderen te letten en te kijken wie een nieuwe beweging/instrument inzet.

Variaties

  1. Een andere manier om de dirigent aan te wijzen is door naar iemand te knipogen. De dirigent neemt dan zijn plaats in en is deze nu de dirigent. Dit mag slechts drie keer per spel gebeuren, om het de speler die de dirigent moet ontdekken niet te moeilijk te maken.

Tips

  • Om er voor te zorgen dat de dirigent weet uit welke instrumenten hij of zij kan kiezen kan je voordat je dirigentje gaat spelen met elkaar oefenen hoe verschillende instrumenten bespeeld moeten worden.

Benodigdheden

  • Eventueel stoelen in een kring
Gerelateerde activiteiten