Eierlopen


Eierlopen, ook wel bekend als ei estafette, is een spannend spel waarbij deelnemers met een rauw ei die op een lepel ligt het parcours moeten lopen. De lepel kan in de hand gehouden worden of, de lastigere variant, in de mond. Wie als eerste het parcours weet af te leggen zonder zijn ei te laten vallen heeft gewonnen.

Eierlopen hoort thuis in de categorie Oud Hollandse spelletjes en is uitermate geschikt voor een kinderfeestje, feest op school of andere festiviteiten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding eierlopen ei estafette
Eieren breken heel snel! Wie lukt het om het parcours af te leggen zonder dat het ei van de lepel valt?

Eierrace

Voordat je eierlopen kan gaan spelen moet je ruimte hebben in een klaslokaal, gymzaal of buiten op het plein. Hier zet je een aantal pylonnen of vlaggetjes neer waar de kinderen omheen moeten slalommen tijdens de eierrace. Je kant dit ook doen met stoepkrijt. Het parcours is nu gemaakt.

Zet aan het begin van beide parcours een pan met rauwe eieren en verdeel nu alle kinderen in twee teams.

Beide teams mogen zich in een rijtje opstellen bij elke pan en gaan nu om de beurt met een lepel en een ei het parcours af. Zodra ze terug zijn mag de volgende in het rijtje gaan lopen. Het team dat in een bepaalde, vooraf afgesproken tijd, de meeste hele eieren heeft vervoerd heeft gewonnen.

Als een deelnemer onderweg een ei laat vallen dan moet hij of zij opnieuw bij het begin van het parcours beginnen met een nieuw ei.

eierrace

Eierlopen Variaties

 1. De lepel in de mond klemmen in plaats van in de hand houden. Dit maakt het spel extra moeilijk voor de deelnemers.
 2. Niet één lepel met een ei maar in beide handen een lepel met een ei. Zo kan een deelnemer dus twee keer zoveel eieren het parcours over laten gaan maar zijn de risico's ook een stuk groter. Het is namelijk best ingewikkeld om met twee lepels met eieren te lopen!
 3. Een leuke variatie is om het parcours achteruit te lopen in plaats van vooruit.
 4. Maak extra hindernissen op het parcours. Deelnemers moet hier bijvoorbeeld overheen stappen of klimmen. Dit maakt het spel een stuk moeilijker.

Tips

 • Kijk goed hoe de kinderen het doen. Is het spel te lastig? Maak het dan wat simpeler. Is het niet uitdagend genoeg? Maak het spel moeilijker.
 • Speel het spel voorzichtig. Vallen met een lepel in je mond is gevaarlijk. Wees je hiervan bewust en bespreek de gevaren met de kinderen.
 • Kapotte rauwe eieren zijn niet gezond om op te eten. Let er op dat de kinderen niet met hun handen in de mond zitten als ze een kapot ei hebben aangeraakt.

Benodigdheden

 • Rauwe eieren (ongekookt) of ronde balletjes
 • Twee pannen
 • Verschillende lepels
 • Pylonnen, vlaggetjes of stoepkrijt
 • Stopwatch of horloge
Gerelateerde activiteiten