Ezeltje Prik


In het spel Ezeltje Prik proberen deelnemers geblinddoekt de staart van de ezel op de juiste plaats te prikken. Wie het dichtst bij de goede plek de staart heeft geprikt heeft gewonnen.

Ezeltje prik is een perfect spel voor op kinderfeestje, op school of op de bso. Het spel kan gespeeld worden door een onbeperkt aantal spelers en is geschikt voor alle leeftijdsgroepen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding ezeltje prikje maken
Maak zelf ezeltje prik van een stuk papier of karton. Maak een tekening van een ezel, een staart met punaise en het spel kan beginnen.

Ezeltje prikje maken

Voordat Ezeltje prik gespeeld kan worden moet er eerst een ezel op een groot stuk papier of karton getekend worden. Maak een rood kruis of cirkel op de plek waar de staart van de ezel hoort (net boven z'n billen).

Nu maak je een staart van papier of een paar gevlochten touwtjes en maakt je er een punaise aan vast. Hang de getekende ezel op aan een muur of prik het vast op een prikbord. Hou er rekening mee dat de staart op de ezel geprikt gaat worden. Er kunnen dus kleine gaatjes van de punaises ontstaan op de plek waar de tekening opgehangen wordt.

Kies een kind die mag beginnen. Deze bekijkt de getekende ezel goed en weet dus waar de staart ongeveer moet komen. De spelleider doet nu de blinddoek (een sjaal of theedoek) voor, draait de deelnemer een aantal keer in de rondte en geeft deze vervolgens een klein duwtje in de goede richting.

De geblinddoekte deelnemer zal nu (gedesoriënteerd) proberen de staart op de juiste plek te prikken. Wat heel erg lastig is omdat hij of zij niks ziet. Gegarandeerd hilarische taferelen dus!

De spelleider schrijft vervolgens de naam van het kind op en daarachter de plek waar de staart geprikt is. Dan is de volgende deelnemer aan de beurt. Wie uiteindelijk de staart het dichtst bij de goede plek, het kruis of de cirkel, heeft geprikt heeft gewonnen.

Dit spel duurt ongeveer 20 minuten of zo lang de kinderen het leuk vinden.

Spelregels

Om het spel goed te laten verlopen zijn er een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden.

 • De deelnemer die de staart op de juiste plek mag gaan prikken staat een aantal stappen van de ezel vandaan. Als je het spel moeilijker wilt maken zet dan de deelnemer op enkele meters van de ezel. Zo is het lastiger om überhaupt bij de ezel te komen, laat staan de staart op de juiste plek te prikken.
 • De speler die aan de beurt is krijgt een blinddoek om. Check of de deelnemer echt niks kan zien.
 • Geef de geblinddoekte deelnemer de ezelstaart en draai hem of haar nu een aantal keer in het rond. Hiermee raakt de deelnemer een beetje gedesoriënteerd.
 • De deelnemer moet proberen om de staart op de juiste plek op de ezel te prikken. Lukt dit niet of gaat het erg moeizaam? Geef de deelnemer dan aanwijzingen.
 • Herhaal de bovenstaande punten tot iedereen aan de beurt is geweest. De deelnemer die het dichtst bij de plek van de staart heeft geprikt wint het spel.

Ezeltje prik printen

Als je direct ezeltje prik wil spelen en geen tijd hebt om zelf een tekening van een ezel te maken kan je ons ezeltje prik template uitprinten. Print het template niet te klein uit maar bijvoorbeeld op A3 of A2 formaat.

ezeltje prik uitprinten
Klik op bovenstaande afbeelding om het template wat je uit kan printen te downloaden.

Variaties

 1. Als variatie kan er een puntenverdeling getekend worden op de ezel. Hoe dichter bij het rode kruis des te meer punten een deelnemer krijgt.
 2. Teken samen met de kinderen de ezel en laat vervolgens elk kind zijn 'eigen' staart maken.

Tips

 • Als de kinderen jong zijn hoef je ze niet te draaien. Een blinddoek op doen is dan al spannend genoeg.
 • Geef de kinderen eventueel aanwijzingen als het te moeilijk is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te zeggen: 'je bent warm' (dicht in de buurt) of je bent 'koud' (er ver vandaan). Maar natuurlijk ook door te zeggen: 'nog een klein stukje tot je bij de ezel bent'.
 • De ezel kan je vervangen door elk dier, bijvoorbeeld een leeuw. Nu is het extra spannend want zal de leeuw je bijten als je zijn staart opprikt?
 • Als je de tekening of print ophangt kan de punaise er doorheen prikken. Hou hier rekening mee zodat de achtergrond niet beschadigd van de punaise prikjes.

Benodigdheden

 • Een groot stuk papier of karton
 • Viltstiften
 • Een schaar
 • Stukjes touw
 • Punaises
 • Een sjaal of theedoek (te gebruiken als blinddoek
Gerelateerde activiteiten