Flessenvoetbal


Flessenvoetbal of Paaltjesvoetbal is een spannende activiteit. Wie zijn paaltje of fles blijft het langste staan? Je kunt deze activiteit zowel buiten als binnen doen. Het leukste is om deze activiteit buiten te doen met lekker weer, je kan dan extra veel water in de pet-flessen doen. Als er een fles hard omgeschoten wordt komt er water uit! Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer kinderen tegelijk in het veld kunnen staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding flessenvoetbal

Flessenvoetbal spelregels

Zet paaltjes, houten blokken, kegels of flessen in een kring, driehoek of vierkant. De verdediger van het paaltje, blok, kegel of fles is af wanneer een tegenstander deze omver schiet. Zorg dat er tussen elk object minimaal 2,5 meter zit, anders gaan kinderen snel af. Als er meer deelnemers zijn dan paaltjes dan mogen de kinderen doorschuiven wanneer er iemand af is. Bijvoorbeeld 6 flessen in het veld, met 15 deelnemers. Je begint dat met 6 deelnemers in het veld. De overige 9 deelnemers maken een rij. Wanneer er iemand in het veld af is, mag er iemand uit de rij deze plek innemen. De spelleider geeft een fluitsignaal wanneer er iemand af is, het spel komt dan even stil te liggen totdat iemand de plek van de persoon in kwestie heeft ingenomen.

Paaltjesvoetbal is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

Flessenvoetbal varianten

  1. Je kunt in principe elk voorwerp gebruiken om paaltjesvoetbal mee te spelen, een leuke variant op paaltjesvoetbal is flessenvoetbal. In plaats van paaltjes gebruik je dan (deels met water gevulde) PET-flessen. Andere welbekende alternatieven zijn een pilon of pin.
  2. Meerdere ballen in het spel. Met meerdere ballen in het spel moeten de deelnemers hun aandacht verdelen over meerdere voet(ballen), dit maakt het spel uitdagender.

Tips

  • Wanneer de paaltjes, flesssen, blokken of kegels te veel worden verdedigt kan je de kinderen uitdagen om minimaal een paar meter van hun paaltje, blok, fles of kegel te gaan staan.
  • In elke groep zitten kinderen die heel goed zijn en zo de ‘minder’ goede deelnemers ‘overrulen’. Hou dit in de gaten en grijp eventueel in door zelf mee te doen en het wat moeilijker te maken voor deze goede spelers.
  • Zijn er geen kegels of houten blokken aanwezig, vraag dan aan elk kind om vooraf PET-flessen van thuis mee te nemen.

Benodigdheden

  • Voetbal
  • Paaltjes, kegels, houten blokken of pet-flessen
  • Een fluitje
Gerelateerde activiteiten