Flessenvoetbal


Flessenvoetbal ook wel paaltjesvoetbal genoemd is een spannend balspel waarin deelnemers elkaars met water gevulde fles omver proberen te schieten met een voetbal. Zodra een fles omgeschoten is moeten de spelers zo snel mogelijk de fles weer recht zetten zodat er zo min mogelijk water uit de fles loopt. Het leukste is om spel buiten te spelen met lekker weer, je kan dan extra veel water in de pet-flessen doen. Als er een fles hard omgeschoten wordt spuit het water eruit en worden de spelers nat.

Tekst gaat verder onder de afbeelding flessenvoetbal

Spelregels

Zet de met water gevulde flessen in een kring, driehoek of vierkant. De verdediger van het paaltje, blok, kegel of fles is af wanneer een tegenstander deze omver schiet. Zorg dat er tussen elk object minimaal 2,5 meter zit, anders gaan kinderen snel af. Als er meer deelnemers zijn dan paaltjes dan mogen de kinderen doorschuiven wanneer er iemand af is. Bijvoorbeeld 6 flessen in het veld, met 15 deelnemers. Je begint dat met 6 deelnemers in het veld. De overige 9 deelnemers maken een rij. Wanneer er iemand in het veld af is, mag er iemand uit de rij deze plek innemen. De spelleider geeft een fluitsignaal wanneer er iemand af is, het spel komt dan even stil te liggen totdat iemand de plek van de persoon in kwestie heeft ingenomen.

Flessenvoetbal is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen.

Varianten

  1. Je kunt in principe elk voorwerp gebruiken om flessvoetbal mee te spelen, een leuke variant op flessenvoetbal is paaltjesvoetbal. In plaats van flessen gevuld met water gebruik je dan paaltjes, houten blokken, kegels of pionnen.
  2. Als het spel met meerdere ballen gespeeld wordt moeten de deelnemers hun aandacht verdelen over meerdere voet(ballen), dit maakt het spel uitdagender.

Tips

  • Wanneer flesssen te veel worden verdedigt kan je de kinderen uitdagen om minimaal een paar meter van hun fles te gaan staan.
  • In elke groep zitten kinderen die heel goed zijn en zo de ‘minder’ goede deelnemers ‘overrulen’. Hou dit in de gaten en grijp eventueel in door zelf mee te doen en het wat moeilijker te maken voor deze goede spelers.
  • Als er niet genoeg flessen aanwezig zijn kan je aan elk kind vragen om een fles vanuit huis mee te nemen. Je kan daarna van het statiegeld iets voor de klas of groep kopen.

Benodigdheden

  • Voetbal
  • Met water gevulde flessen
  • Een fluitje
Gerelateerde activiteiten