Fluisterspel


Het fluisterspel is een leuk groepsspel waarbij er een vooraf bepaalde zin of woord moet worden door gefluisterd. Elke keer dat een deelnemer de zin of het woord doorfluisterd zal het een klein beetje veranderen. Als iedereen in de groep geweest is kan er bekend worden gemaakt met welke zin of woord er gestart is en waarmee er geƫindigd is. Sommige zinnen of woorden veranderen zo erg dat het soms erg grappig kan zijn!

Tekst gaat verder onder de afbeelding fluisterspel

Doorfluisterspel

Voordat het doorfluisterspel gespeeld kan worden moet je aan aantal leuke zinnen bedenken die straks doorgefluisterd kunnen worden. Schrijf deze zinnen op op een papiertje zodat je straks precies weet met welke zin je begonnen bent.

Ga nu met alle kinderen in een grote kring zitten en neem zelf ergens in de kring plaats. Fluister nu de eerste zin die je verzonnen hebt aan de persoon naast je in de kring. Het maakt niet uit aan welke kant je start. De persoon die naast je zit, en van jou de zin heeft gehoord, moet het de zin nu doorfluisteren in het oor van de persoon naast hem.

Zo gaat de zin heel de kring door tot dat deze weer bij de spelleider uitkomt. De zin is nu dus heel de kring rond gegaan.

Nu gaan we horen of de zin nog hetzelfde gebleven is. Vertel aan de groep met welke zin er begonnen is en wat er van gemaakt is nadat hij door iedereen is doorgefluisterd.

Doordat de zin steeds opnieuw wordt doorgefluisterd en niet iedereen goed heeft kunnen horen wat er gezegd wordt zal de zin flink veranderen. Dit levert gegarandeerd komische verhalen op!

Fluisterspel zin voorbeeld

Om je te helpen met het verzinnen van een aantal fluisterspel voorbeeld zinnen hebben we er al een aantal opgeschreven. Het is aan te raden om met 'makkelijkere' zinnen (meestal korte zinnen) te beginnen en ze langzaam moeilijker te maken. Bijvoorbeeld door langere zinnen door te fluisteren of moeilijkere woorden te gebruiken.

 1. De kabouter kocht bij de bakker twee broden.
 2. Het gras is groener aan de overkant.
 3. Op vakantie zwem ik graag in de zee tussen de haaien.
 4. Mijn lievelingseten is pizza met extra veel tomaten erop.
 5. Het clowntje uit het circus reed per ongelijk recht de sloot in.
 6. De muzikant speelde al jaren hetzelfde monotone melodietje op zijn trompet.
 7. Op tv kijk ik graag naar kook programma's.
 8. Mijn favoriete muziek is K3 en ik luister het dag en nacht.
 9. De tovenaar toverde het bloemetje om in een cactus.
 10. De kat krabt de krullen van de trap.

Variaties

 1. Het spel kan ook gespeeld worden met woorden in plaats van hele zinnen. Dit maakt het spel een stuk makkelijker.
 2. Als het fluisterspel erg makkelijk is voor de deelnemers gebruik dan tongbrekers. Dit zijn zinnen die moeilijk uit te spreken zijn, moeilijk te onthouden en daarmee moeilijk door te fluisteren.
 3. Gebruik als inspiratie een krant, en gebruik de krantenkoppen/verhalen als zinnen om door te fluisteren.

Tips

 • Maak duidelijke afspraken over hoe je de zin moet doorfluisteren en hoe vaak je dit mag doen (bijvoorbeeld maximaal 2 keer per 'doorfluister' moment.
 • Het fluisterspel is een spel waarbij gefluisterd dient te worden. Let er dus op dat deelnemers niet te hard praten en de andere deelnemers kunnen horen wat ze zeggen.

Benodigdheden

 • een aantal doorfluister voorbeeld zinnen
 • klaslokaal of ruimte waar je in een kring kan zitten
 • eventueel pen en papier
Gerelateerde activiteiten