Fopbal


Fopbal is een kringspelletje met een bal voor (jonge) kinderen. Het is een leuk en spannend maar rustig balspel. Perfect dus om een drukke dag mee af te sluiten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Fopbal spel
In het spel Fopbal moeten de deelnemers de bal vangen als deze gegooid wordt. Maar, het kan natuurlijk ook een fopbal zijn!

Het spel

Vertel de kinderen dat jullie het spel Fopbal gaan spel. Misschien kent iemand dit spel al?

Ga met alle kinderen in een kring staan en laat iedereen de handen op de rug houden. De spelleider of een ouder kind gaat nu in het midden van de kring staan en gooit rustig de bal naar een willekeurig kind. Als het kind de bal weet te vangen en terug gooit mag het blijven staan. Lukt dit niet dan is het kind af en moet buiten de kring gaan staan of op de grond gaan zitten waar het zojuist stond.

De balgooier mag de groep foppen door te doen alsof deze de bal gooit. Wanneer de handen van een deelnemer van de rug weg gaan en zichtbaar zijn voor de gooier is de deelnemer ook af. Zo kan des de gooier de deelnemer 'foppen'.

Het spel gaat door totdat er één kind overblijft. Dit is de winnaar van het spel en deze mag in het volgende potje de balgooier zijn.

Fopbal duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. Uiteraard kan het spel langer of korter gespeeld worden.

Fopbal Variaties

  1. Het spel kan moeilijker gemaakt worden door de deelnemer in hun handen te laten klappen voordat zij de bal mogen vangen. Als de bal nu is gevangen zonder te klappen is een deelnemer alsnog af.
  2. Als jet het spel speelt met weinig kinderen kun je er een spel element aan toe voegen. Deelnemers zijn nu niet gelijk af als ze de bal niet vangen of gefopt worden maar krijgen steeds een letter van het woord 'Ezel'. Als eerste dus de E dan de Z etc. Hebben ze het volledige woord Ezel dan zijn ze af en moeten ze gaan zitten.
  3. Om het spel spannender te maken, vooral leuk als de kinderen wat ouder zijn, mogen de deelnemers nu ook de balgooier foppen als zij de bal teruggooien. Trapt de balgooier erin? Dan is het potje afgelopen en mag iedereen weer mee doen. Zo kan jij dus je vriendjes/klasgenootjes weer mee laten doen.
  4. Tijdens het gooien moet de balgooier de naam noemen van de persoon waar hij of zij de bal naar toe gooit. Hierdoor leren de kinderen snel elkaars namen. Het is daardoor een perfect kennismakingsspel.

Tips

  • Spreek voordat jullie het spel gaan spelen de regels af. Zo mag je bijvoorbeeld niet de bal naar het hoof gooien.
  • Gebruik een zachte bal. Hierdoor voorkom je dat kinderen zich pijn doen tijdens het spel.

Benodigdheden

  • Klaslokaal, ruimte of schoolplein
  • Een (Zachte) Bal
Gerelateerde activiteiten