Havenspel


Het havenspel is een strategisch tikspel waarbij de deelnemers een route langs verschillende havens moeten afleggen om zo hun 'goederen' af te leveren. Worden ze getikt? Dan moeten ze hun route kaart afgeven en naar een haven gaan om een nieuwe lijst te halen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding havenspel

Speluitleg

Dit spel kan het best in het bos of in een park gespeeld worden. Hier zijn een 4 posten: de havens, bijvoorbeeld Amsterdam, Antwerpen, Londen en Marseille.

De spelers worden verdeeld in groepjes van 1 of 2 spelers. Zij worden de schepen die de goederen tussen de havens vervoeren. Op het vertrekpunt krijgen alle schepen een lijst van routes met de havens die zij moeten aandoen. Op deze lijst kunnen 1, 2 of 3 havennamen staan.

Wanneer zij in de havens aankomen (in de juiste volgorde), wordt dit op hun vrachtbrief genoteerd. Hiermee wordt aangetoond dat een groepje op alle havens die ze moeten aandoen is geweest. Pas als een groep de hele route heeft afgelegd, levert dat punten op. Hoe meer havens op de route, hoe meer punten.

Het spel wordt moeilijk gemaakt doordat er een aantal slagschepen en fregatten rondlopen. Dat kunnen spelleiders zijn of deelnemers als de groep groot genoeg is.

  • Als je schip geraakt (getikt) wordt door een fregat: blijf dan 15 seconden stilstaan en tel hardop, zodat iedereen het kan horen. Daarna mag je weer verder.
  • Als je schip wordt getikt door een slagschip, moet je je route kaart opgeven en naar de dichtstbijzijnde haven gaan om een nieuw route kaart te halen. Aan het eind van het spel wint het schip met de meeste punten.

Het havenspel kan worden uitgebreid door de lading een variƫrende waarde te geven.

Variaties

  1. Een leuke variatie op het havenspel is het smokkelspel.
  2. Als het spel met een grote groep gespeeld wordt kan je het aantal haven vergroten.

Tips

  • Zorg dat voor iedereen duidelijk is wat het speelterrein is.
  • Spreek een signaal af (fluitje) waarbij iedereen naar de centrale verzamelplek komt.

Benodigdheden

  • bos, park of ruim speelveld
  • vrachtbrieven
  • routekaartjes
Gerelateerde activiteiten