Hinkelen


Hinkelen is oud hinkelspel dat al jarenlang door kinderen wordt gespeeld en vandaag de dag nog steeds voor veel plezier en gelach op (school)pleinen zorgt. In deze activiteit leggen we de regels van het populaire kinderspel nog eens uit, zodat je het zelf ook thuis, binnen of buiten kunt spelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hinkelen
Hinkelen is een leuk spel waarbij de spelers al hinkelend een hinkelpad moeten afleggen.

Hinkelspel

Voordat je het hinkelspel kan spelen kies je een voorwerp die op het veld gegooid kan worden. Dit kan bijvoorbeeld een klein steentje zijn of een zakje bonen/zand.

Teken het hinkelpad en nummer de vakjes van één tot en met tien (of tot er geen vakjes meer zijn).

Leg de hinkelen spelregels uit. Laat de spelers regels herhalen zodat je zeker weet dat iedereen het spel snapt.

Hinkelen kan met één of meer spelers worden gespeeld.

Hinkelpad maken

Teken een hinkelbaan op de grond. Stoepkrijt is het beste materiaal voor het tekenen op asfalt, straatstenen of beton.

De vakjes moeten groot genoeg zijn om op één voet te kunnen staan en om ervoor te zorgen dat een steen die op zijn plek wordt gegooid, niet te gemakkelijk buiten het vakje zal stuiteren.

Er zijn verschillende varianten van het hinkelpad patroon, maar wij gebruiken een schoolplein ontwerp van het hinkelpad (zie afbeelding).

Spelregels

De spelers maken een rij bij de start/finishlijn. Elke speler zal de volgende stappen doorlopen:

 1. Gooi een steen in een vierkantje. Hinkel over het hinkelpad en pak de steen op de terugweg op.
 2. Als het de speler niet lukt om het steentje in een vakje te krijgen geeft deze de steen door aan de volgende speler in de rij en sluit achteraan de rij weer aan.
 3. Als de speler zijn evenwicht verliest of op een lijn stapt, keert hij/zij terug naar de lijn.
 4. Op de terugweg naar de start/finishlijn moet je in het vierkantje van de steen pauzeren. Buig voorover en pak de steen op zonder de voeten te bewegen.

Als de speler klaar is met zijn beurt, geeft hij/zij de steen door aan de volgende speler in de rij en gaat hij/zij naar het einde van de rij.

Nadat elke speler een beurt heeft voltooid met de steen in vak één, gooit hij/zij de steen in vak twee en zo verder tot de speler alle tien vakjes heeft voltooid.

Varianten

Op zoek naar nieuwe varianten om hinkelen te spelen? Deze vijf leuke hinkelspelletjes maken het een stuk uitdagender.

 1. Let op de tijd: Stel een timer in in op 30 seconden. Elke speler moet de route binnen de tijd afronden om door te kunnen gaan naar de volgende speelronde. Als je de tijd niet haalt, verlies je je beurt.
 2. Teken op de lijn: In plaats van de steen op volgorde te gooien, gooi je hem in een willekeurig vakje. Als je een geslaagde beurt hebt gehad, markeer je het vakje waar je steen is geland en geef je deze door aan de volgende speler. Het spel eindigt als alle velden zijn ingevuld. De persoon met de meest gemarkeerde velden wint.
 3. Schop het steentje: Probeer de steen van vakje naar vakje te schoppen met je hoppende voet.

Tips

 • Maak het spel eenvoudiger door spelers over de hinkelbaan te laten springen zonder dat ze een steentje hoeven op te rapen.
 • Bij het gebruik van stoepkrijt om de hinkelbaan te maken, kan je de vorm, de grootte en/of de lengte aanpassen naar eigen invulling.

Benodigdheden

 • Plein
 • Stoepkrijt
 • Klein steentje of zakje met bonen/zand
Gerelateerde activiteiten