Hints


Hints spel, het uitbeelden van woorden

Hints is een leuk spel wat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden, met dit spel leren kinderen op een creatieve manier spellen. In het spel Hints moet kinderen binnen 2 minuten proberen alle woorden van een zin uit te beelden. Zodra alle woorden geraden zijn en de kinderen hier de juiste zin mee kunnen maken verdienen ze 2 punten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hints woorden uitbeelden
In het spel hints leren de kinderen goed communiceren door de woorden te raden en uit te beelden.

Het Uitbeelden Spel

Om Hints te kunnen spelen heeft men kaartjes nodig waar zinnen op staan. Deze zin dient dan woord voor woord uitgebeeld te worden door een kandidaat. Om het spel goed te laten verlopen moeten er verschillende categorieën gemaakt worden, dit zorgt ervoor dat kinderen weten binnen welke grenzen er moet worden gezocht naar woorden.

De categorieën kunnen zelf bedacht worden, zorg alleen wel dat deze aansluiten bij de kennis en kunde van de kinderen. Men kan bijvoorbeeld de categorie: “titels van bekende kinderliedjes” maken.

Bedenk hoeveel kinderen er zijn en hoeveel kaartjes met zinnen er dan nodig zijn. Als je 10 kinderen allemaal twee keer de beurt wilt geven om een zin uit te beelden betekend dit dat er 20 kaartjes nodig zijn. Deze kunnen allemaal binnen dezelfde categorie zijn of bijvoorbeeld slechts 5 per categorie.

Voordat Hints kan beginnen is er enige uitleg nodig. Leg de kinderen een aantal gebaren uit en oefen deze standaardgebaren ook kort. Vertel de kinderen dat het in Hints allemaal gaat om het zo goed mogelijk uitbeelden van woorden en dat men tijdens het uitbeelden niet mag praten.

Gebaar Betekenis
Trekken aan de oorlel Klinkt als
Wijzen naar persoon Persoon heeft het goede woord geraden
Hand bij het oor Klinkt als
Aantal vingers omhoog houden Aantal woorden
Aantal vingers op de bovenarm leggen Aantal lettergrepen in het woord

Nu moet er een spelleider gekozen worden, kies iemand die Hints niet zo interessant vind of iemand die gewoon graag spelleider wil zijn. De spelleider laat de kaartjes zien aan de kandidaten die de zin moeten gaan uitbeelden. Ook houd de spelleider bij wanneer er een zin is geraden en hoeveel punten iedere groep heeft.

De kinderen moeten verdeeld worden in twee teams, deze twee teams komen tegenover elkaar te zitten, tussen deze teams in neemt een kandidaat plaats die een bepaalde zin uit moet beelden naar zijn/haar desbetreffende groep.

Laat team A beginnen, hier mag de eerste kandidaat beginnen met het uitbeelden van een zin, team A krijgt twee minuten de tijd om de zin te raden, lukt dit dan hebben zij 2 punten verdiend. Is dit niet gelukt dan mag team B proberen om de zin alsnog te raden, het is echter niet slim als kandidaat A dan nog enige aanwijzingen geeft. Lukt team B het wel om de zin te raden? Dan krijgen zij 1 punt. Na de beurt van team A krijgt een kandidaat van team B de beurt om een andere zin uit te beelden.

Het is de bedoeling dat de kinderen doorschuiven, zodat het duidelijk is wie al wel en wie nog niet aan de beurt is geweest. De hoeveelheid kaartjes bepaald het aantal rondes, als de kaartjes op zijn dan is het spel voorbij en dient de spelleider te vertellen hoeveel punten ieder team heeft.

Hints woorden om uit te beelden

Om alvast een goede start te kunnen maken hebben wij een woordenlijst gemaakt met hints voorbeeld woorden die uitgebeeld kunnen worden. Gebruik deze hints voorbeelden lijst als inspiratie voor het spel en vul deze natuurlijk gewoon aan met je eigen hints woorden.

BoosKonijnBalpen
BalVogelAppel
FeestHuisBoom
VriendOpaBaby
AutoStervenSchilder
RidderGirafPolitieman
KoudOlifantVerpleegster
BlijPestenBrandweerman
VerbaasdVakantieMuziek luisteren
SuperheldHondGitaar spelen
AapBoomDrummen
VisEtenTrompet spelen
KonijnDrinkenNaaien
KoningBootBanaan
MonsterProfessorStelen
MeesterRidderGod
TennisSlangToneel spelen
BedroefdVarkenVoetbalschoen
LezenDenkenMoe
ZangerKokenPrinses
FilmenKangoeroeVork
DansenSkatenBoksen
Touw springenPlaystationnenDenken
BasketbalLuciferSmal

Variaties op Hints

  1. Het kan leuk zijn om de kinderen zelf de kaartjes voor het andere team te laten maken. Het is echter wel belangrijk dat er iemand op toe ziet dat de moeilijkheidsgraad voor beide teams hetzelfde blijft.
  2. In plaats van kinderen zinnen te laten raden kan men ook gebeurtenissen proberen uit te beelden en te raden, dit moeten dan wel dingen zijn die de kinderen recentelijk mee hebben gemaakt zodat het niet te moeilijk word. Op het kaartje kan dan bijvoorbeeld staan “Beeld uit hoe we met ze allen gisteren stoelendans speelden”.
  3. Het Pictionary spel is een leuke variatie op Hints. Tijdens Pictionary moeten deelnemers niet de woorden uitbeelden maar tekenen. Dit kan bijvoorbeeld op een whiteboard, schoolbord of papier. De teamgenoten proberen vervolgens zo goed mogelijk te raden wat er getekend is.
  4. Het gezelschapsspel 30 seconds.

Tips

  • Als Hints klaar is, probeer dan het spel kort te evalueren met de kinderen. Welke kaartjes vonden ze het leukste en welke waren erg moeilijk of vervelend. Op deze manier kan men het spel nog interessanter maken door betere kaartjes te hebben bij de volgende keer dat het spel gespeeld word.
  • De duur van dit spel word bepaald door het aantal kinderen in verhouding tot het aantal kaartjes. Houd dus in de gaten hoeveel kinderen er zijn en hoe lang je wilt dat het spel duurt.
  • Let op de moeilijkheidsgraad. Het uitbeelden van bepaalde zinnen kan al snel als lastig worden ervaren. Vaak geld dat hoe langer de zinnen zijn des te moeilijker het is om deze te raden.

Benodigdheden

  • Papier & schaar om kaartjes te maken
  • Pen of potlood
  • Een stopwatch om de tijd bij te houden

Meer informatie

Uitleg over de verschillende gebaren

Gerelateerde activiteiten