Hollandse Leeuwen


Hollandse leeuw(en) of Britse Bulldogs

Hollandse leeuwen, ook wel bekend onder de naam Britse bulldog of Bulldog(gen), is een spannend tik- en renspel waarbij de deelnemers elkaar moeten optillen om ze af te tikken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Hollandse Leeuwen
Tijdens Hollandse Leeuwen moet de 'Leeuwenvanger' de over rennende Leeuwen proberen te vangen.

Het spel

Dit spel kan het beste gespeeld worden op een groot grasveld of speelveld. Alle deelnemers staan aan één kan van het veld achter een lijn (bijvoorbeeld een touw).

Eén kind is de tikker en moet alle leeuwen gaan vangen. Deze staat klaar in het midden van het veld. Wanner de tikker (ook wel Leeuwen-vanger genoemd) 'Hollandse Leeuwen' roept mogen de deelnemers naar de overkant van het veld rennen. Maar, de tikker probeert zoveel mogelijk deelnemers te tikken en op te tillen, nu zijn ze af en moeten ze de leeuwenvanger helpen. Let op: de vanger moet de over rennende leeuw volledig op tillen, één voet op de grond is dus nog niet af!

Als alle leeuwen aan de overkant van het veld, achter de lijn daar, zijn kan er een nieuwe ronde gespeeld worden. Alle leeuwen die zijn gevangen moeten nu de leeuwenvanger helpen met het vangen van nieuwe leeuwen.

Wanneer er 'Hollandse Leeuwen!' is geroepen maar de deelnemers blijven achter de (veilige) lijn staan dan mogen de tikkers / vangers aftellen van 10 naar 0. Voor die tijd moeten alle deelnemers het veld ingelopen zijn. Staat iemand nog steeds achter de lijn na het aftellen dan is de persoon direct af en moet hij helpen met de tikkers.

Het spel is afgelopen zodra de laatste Leeuw is gevangen. Deze laatste leeuw is dan ook de winnaar van het potje Hollandse Leeuwen.

Tijdens Hollandse Leeuwen leren kinderen om goed samen te werken. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten (lengte, gewicht, sterkte, lenigheid etc.) zullen we kinderen ervaren dat ze elkaar nodig hebben om het spel succesvol te spelen. Iedereen is dus belangrijk!

Hollandse Leeuwen duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Door het spel met variaties te spelen kan het langer gespeeld worden.

Hollandse Leeuwen Variaties

 1. Een deelnemer alleen optillen is niet voldoende. Het opgetilde kind moet minimaal 3 seconden in de lucht gehouden worden. Andere tikker mogen helpen met optillen..
 2. Spelers die de overkant van het veld gehaald hebben mogen niet meer getikt worden, ze zijn op veilig 'grondgebied'.
 3. Tikkers mogen alleen huppelen, springen of andere lastige 'handicaps'.
 4. Leeuwenvangers moeten elkaars handen gedurende het spel beethouden en dus in tweetallen handelen.
 5. Tikkers mogen hun krachten bundelen en renners opjagen en insluiten.
 6. De spelleider houdt bij hoe vaak er 'Hollandse Leeuwen' is gezegd (en er dus over het veld is gerend). Lukt het om in het volgende potje sneller iedereen erbij te tikken / tillen?
 7. Een leuk spel om aansluitend te spelen is Levend Stratego. Dit is een leuk strategie spel wat echt een favoriet is bij veel kinderen.

Tips

 • Maak duidelijke afspraken met de deelnemers / kinderen wat de regels van het spel zijn. Hollandse Leeuwen kan een ruig spel zijn, het hebben van duidelijke afspraken is dus essentieel.
 • In plaats van 'Hollandse Leeuwen' kan de vanger/tikker ook 'Hollandse Spreeuwen' of 'Hollandse Meeuwen' roepen. Zijn er deelnemers die dan over de lijn gaan en het veld willen overrennen? Die zijn nu af en moeten de vanger helpen in de volgende ronde.
 • Door het spel te beginnen met niet 1 maar met 2 Hollandse leeuwen vangers zal het spel sneller verlopen. Als er meerdere 'vangers' zijn neemt de snelheid van het spel toe.
 • Als een deelnemer is opgetild zet je die weer rustig neer op de grond. Niet laten vallen!
 • Voorkom botsingen: oversteken mag pas als er ‘Hollandse leeuwen’ is geroepen. Iedereen loopt dus altijd dezelfde kant uit.

Benodigdheden

 • Groot speelveld / Gras veld
 • Twee lange touwen om lijnen aan te kunnen geven
Gerelateerde activiteiten