Jagerbal


Jagerbal tikkertje

Jagerbal lijkt een beetje op tikkertje alleen dan met een bal. Het spel heeft in het begin een enkele tikker die de andere kinderen met de bal af mag gooien. Wie door de bal geraakt is wordt ook een jager of een helper. Wanneer er meer dan twee tikkers zijn mogen de jagers niet meer rondlopen en moeten ze stilstaan waar ze afgegooid zijn.

Jagerbal is afgelopen als iedereen afgetikt is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding jagerbal

Jagerbal met één jager

De jager mag met de bal proberen zoveel mogelijk hazen te vangen, door ze af te werpen of te tikken. Als er 3 hazen op de bank zitten en de 4e erbij komt mag de 1e weer het veld in.

Het spel kan spannender gemaakt worden door met meerdere jagers en ballen te spelen.

Jagerbal met één jager en helpers

De jager moet proberen de hazen af te gooien met de bal. De kinderen die afgegooid worden, krijgen een lintje en helpen de jager bij de 'hazenvangst' door snel de bal naar de jager toe te spelen. Helpers mogen niet zelf afwerpen, dit mag alleen de jager.

Er mag in deze variant met meerdere helpers niet met de bal worden gelopen.

Duo jagerbal

Met duo jagerbal zijn er meerdere jagers in het spel. Deze duo jagers mogen niet door het veld bewegen. Ze moeten stilstaan op een gekozen plek. Wel mogen alle jagers hazen aftikken.

Als een haas is afgetikt gaat deze op de bank zitten. Als het spel erg snel gaat kan je deelnemers van de bank weer meet laten doen met het spel. Bij duo jagerbal is het belangrijk dat de deelnemers goed samenwerken en zo sneller zijn dan de hazen.

Variaties jagerbal

 1. De kinderen die afgegooid zijn, gaan ook afwerpen. Je mag niet lopen met de bal.
 2. De andere kinderen mogen de bal onderscheppen en de bal wegtikken of samenspelen.
 3. Als de andere kinderen (hazen) de bal na een gooi kunnen bemachtigen, mogen ze de bal wegslaan.
 4. De hazen mogen de bal ook overspelen door middel van gooien (in plaats van wegslaan).
 5. Hazen mogen door samenspel en doelen op de basketbal ring de hazen vrijmaken, die 'af' zijn. Als een jager een leerling met de bal aantikt, moet deze de bal loslaten en het spel gaat vervolgens verder met balbezit van de jagers.

Tips

 • Sommige kinderen zijn sneller en beter in jagerbal dan andere. Door hier rekening mee te houden als spelleider blijft het voor iedereen leuk.
 • Als het niveau verschil van de kinderen te groot is splits de groep dan in kleinere groepjes. Bijvoorbeeld op leeftijd.
 • Spreek met alle deelnemers af dat er met de bal niet hard gegooid mag worden.
 • Maak duidelijke afspraken waar de bal gegooid mag worden. Bijvoorbeeld niet op het hoofd.

Benodigdheden

 • Gymzaal of grote ruimte
 • Een (zachte) foam bal
 • Lintjes
 • Pylonnen om het veld mee af te zetten
 • Basketbal ring
Gerelateerde activiteiten