Kinderquiz


In deze kinderquiz worden kinderen vragen gesteld die aansluiten bij hun leeftijd. Bij het geven van een foutief antwoord mag men niet meer deelnemen totdat de kinderen quiz is afgelopen. De persoon die als laatste overblijft is de winnaar.

De kinderquiz is een spel wat erg leerzaam kan zijn voor de kinderen. Het interactieve en sociale karakter van dit spel zorgt ervoor dat kinderen het leren van bepaalde feiten leuk gaan vinden.

Deze activiteit is geschikt voor jong en oud. Het spel kan gespeeld worden met 6 jarigen, maar ook 16 jarigen kunnen met het gebruikt van de juiste vragen interesse hebben in het spelen van de kinderquiz.

Aan de hand van gemaakte vragen kan men zelf een thema aan het spel hangen.

De duur van deze kinder quiz is afhankelijk van het aantal rondes en deelnemers, in de regel duurt het spel 20 minuten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kinderquiz

Quiz voor kinderen

In deze quiz voor kinderen moet de begeleider van deze activiteit vooraf vragen verzinnen die aansluiten bij de leeftijd van de groep. De vragen bepalen de moeilijkheidsgraad, het is daarom erg belangrijk dat de vragen aansluiten bij de desbetreffende leeftijdsgroep.

De antwoord mogelijkheden kunnen zelf bepaald worden. Het is mogelijk om Ja/Nee vragen te gebruiken (word geadviseerd bij een erg jonge groep) of meerderen keuze mogelijkheden te creƫren A, B, C of D (vergroot de complexiteit en is daarom geadviseerd bij een oudere groep).

Voordat de quiz voor kinderen begint moet er iemand worden gezocht die de Quizmaster wilt zijn. De Quizmaster leest de vragen voor en verteld of er een goed of fout antwoord is gegeven.

Zet de kinderen in een kring om ze vervolgens om de beurt een vraag te stellen. De Quizmaster neemt deel in het midden van de kring en went zich tot de kinderen bij het stellen van vragen. Bij het geven van een fout antwoord is het kind af en zal binnen in de kring op de grond plaats nemen. De laatst overgebleven is de winnaar.

Om de competitiviteit te vergoten kan het leuk zijn om een klein presentje te hebben voor de Quiz winnaar. Voor het verbetering van de kinderquiz is het handig om de kinderen te vragen wat zij van bepaalde vragen vonden. Op deze manier kunnen bepaalde vragen vervangen worden voor leukere.

Quizvragen kinderen

Een quiz bestaat uit quizvragen die gesteld worden. Het leukste is natuurlijk als je zelf de quizvragen voor de kinderen maakt. Om je op weg te helpen hebben wij wat verschillende soorten vragen voor je geselecteerd:

Quizvragen met uiteenlopende vragen die over de wereld gaan:
Quizvragen: Werelddelen - de Wereld rond

Quizvragen met uiteenlopende vragen die over de natuur gaan:
Quizvragen: Natuur - Planten

Quizvragen met uiteenlopende vragen die over de dieren gaan:
Quizvragen: Natuur - Dieren

Variaties

  1. Om de tijdsduur van de quiz te vergroten kan men de kinderen elkaar laten helpen. Een kind wat het antwoord wel weet kan dan de andere en zichzelf veilig stellen voor de desbetreffende ronde.
  2. In plaats van ieder kind een andere vraag te stellen kan men er ook voor kiezen om iedereen dezelfde vragen te laten beantwoorden op een papiertje. Na een aantal vragen is diegene met de minst foutieve antwoorden de winnaar.

Tips

  • Een kind wat dit spel niet zo leuk vindt/of niet goed is in het spel kan het wel erg leuk vinden om de Quizmaster te zijn.
  • Laat bepaalde vragen van een vorige ronde terug komen in een nieuwe ronden. Dit vergroot de kans dat kinderen actief bezig zijn met het leren van feiten.

Benodigdheden

  • Vragen kaartjes
  • Stoelen
  • Papier (als variatie word gebruikt)
Gerelateerde activiteiten