Kingen balspel


Kingen balspel is een balspel voor kinderen. Het spel wordt ook wel Australisch handbal of het vier vakken spel genoemd. Het spel kan gespeeld worden met een volleybal of tennisbal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kingen balspel
Keet! legt op haar YouTube kanaal het balspel Kingen uit. Hieronder kun je haar video bekijken.

King balspel

Voordat je het king balspel kan spelen teken je vier vierkanten op de grond met stoepkrijt. Al deze vierkanten vormen samen een groot vierkant. Schrijf vervolgens de letters K, I, N en G in de vier vierkanten. Wat je nu nodig hebt is een bal en minstens vier deelnemers.

Vier kinderen moeten verdeeld over de vier vakken gaan staan. Het doel is om te eindigen in het vakje met de letter K. Dat maakt jou de "King". De speler die op dit vak begint, mag de bal met zijn hand in één van de andere vakken slaan.

Let er wel op dat je in de hoek staat die het verst van je eigen vakje verwijderd is. De speler die nu de bal in zijn eigen vak krijgt, speelt de bal terug in een ander vak. Voeten, handen of hoofd - alles mag!

Kingen balspel regels

Kingen balspel kent een aantal regels waaraan de spelers zich moeten houden.

  • De bal mag nooit twee keer in je eigen vak stuiteren of buiten je vak belanden.
  • De bal mag je niet vangen en vasthouden. Doe je dit wel? Dan moet je het vakje waarin je staat verlaten. Er komt dan een nieuwe speler in het (laagste) vak G te staan. De andere spelers schuiven, indien nodig, een plek door. Zo maakt elke speler kans om in het K vak te komen en 'King' of 'Koningin' te worden.

Variaties

  1. Een grote bal, bijvoorbeeld een volleybal, maakt het spel makkelijker dan een kleine bal, bijvoorbeeld een tennisbal.
  2. Als je de vakken met stoepkrijt uitzet kan je variëren in het formaat van het vak. Een groot vak maakt het spel moeilijker dan een klein vak.

Tips

  • Bespreek met alle deelnemers de regels goed door. De spelleider heeft de leiding over het spel.

Benodigdheden

  • Een bal, bijvoorbeeld een volleybal of tennisbal
  • Stoepkrijt
  • Speelveld of schoolplein
Gerelateerde activiteiten