Kleurenspel


In het kleurenspel moeten de kinderen op zoek gaan naar een specifieke kleurencombinatie. Hebben ze dit gevonden dan moeten ze met de bijbehorende letters, per kleur, een woord zien te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kleurenspel

Voorbereiding

Maak kaartjes met op de voorkant een kleur en op de achterkant een letter. Elke kleur mag slechts een keer voorkomen. Hang de kaartjes binnen een afgebakend gebied in een bos of ander speelveld.

Maak ook de speelkaartjes met een kleurencombinatie die een woord vormd.

Het Kleuren spel

De groep wordt verdeeld in groepjes van 2, tot maximaal 3.

Elke groep krijgt een kaart met een bepaalde kleurencombinatie. (bijv. rood, geel, blauw, groen, paars, oranje, donkerbruin) De combinatie bestaat uit balletjes van verschillende kleuren.

Elke groep moet proberen de kleurencombinatie in het bos of park te vinden die bij hun kleurencombinatie past. Als ze het gevonden hebben, laten ze de bijbehorende kaart hangen, maar onthouden de letter op de achterkant. Ze moeten die letter zo snel mogelijk aan de spelleider komen vertellen.

Afhankelijk van hoe lang je het spel wilt laten duren kun je ze ook taken laten uitvoeren. Als ze het goed hebben gedaan, krijgen ze een nieuwe kleurencombinatie en moeten ze terug naar het bos om weer de bijbehorende letter te zoeken.

Aan het eind, als de kinderen alle kaartjes hebben gevonden, moeten ze zo snel mogelijk een woord vormen. Het groepje dat als eerste het woord weet te raden, heeft gewonnen.

Het spel is vooral geschikt voor wat ouderen kinderen, bijvoorbeeld in de leeftijd van 10 tot 12 jaar.

Variaties

  1. Als de kinderen wat ouder zijn kan het spel ook als nachtspel gespeeld worden. De kinderen moeten dan met een zaklamp opzoek naar de juiste kleuren.

Tips

  • Spreek af dat de de kinderen in een groepje altijd bij elkaar moeten blijven en op elkaar moeten letten.

Benodigdheden

  • touw
  • stiften
  • kaartjes
  • papier
  • een woord
  • pen
  • bij nachtspel: zaklampen
Gerelateerde activiteiten