Koekhappen


Bij het spel koekhappen proberen de spelers, met hun handen op de rug, zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek dat aan een touwtje hangt af te bijten. Degene die als eerste de koek van het touwtje weet te trekken is de winnaar.

Koekhappen is een Oud Hollands spelletje dat veel op kinderfeestjes wordt gespeeld maar natuurlijk ook jaarlijks op Koningsdag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding koekhappen
Tijdens koekhappen moeten de deelnemers met hun handen op hun rug proberen een plak ontbijtkoek 'los' te happen.

Koekhappen voorbereiden

Snij flinke plakken van de ontbijtkoek en maak aan elk stuk een draad vast. Bind vervolgens alle stukken ontbijtkoek met het andere uiteinde van de draad aan een gespannen touw. Hang dit touw op tussen twee palen of bomen. Zorg ervoor dat de ontbijtkoek op de juiste hoogte hangt zodat de kinderen er makkelijk bij kunnen.

Speluitleg

 1. Alle kinderen mogen bij een stuk ontbijtkoek gaan staan.
 2. Als de spelleider het startsein geeft mogen de kinderen gaan proberen, terwijl ze hun handen op hun rug houden, om zo snel mogelijk een stuk koek van het touwtje af te eten.
 3. De speler die als eerste de koek helemaal opgegeten heeft zonder daarbij zijn of haar handen te gebruiken heeft gewonnen.
koekhappen
Om de ontbijtkoek vast te maken aan de draad kan je lint of touw gebruiken.

Variaties

 1. Het spel kan moeilijker gemaakt worden door de kinderen een blinddoek om te doen. Gebruik hiervoor een theedoek. Laat de kinderen in tweetallen tegen elkaar spelen. EĆ©n kind gaat koekhappen en het andere kind geeft aanwijzingen.
 2. Een leuk alternatief van koekhappen is appelhappen. In plaats van ontbijtkoek hang je dan een (stuk) appel op. In vergelijking met koekhappen is appelhappen wel een stuk moeilijker. De appel is een stuk harder waardoor het voor de deelnemers een grotere uitdaging zal zijn.
 3. Een andere variatie is Snoephappen.

Tips

 • Gebruik als blinddoek een schone theedoek.
 • Hang het touw niet te hoog zodat het elk kind lukt om bij de ontbijtkoek te komen.
 • Van koekhappen kan je een waar toernooi maken. Zo zitten de wat oudere kinderen bij elkaar en kunnen ook de jongere kinderen lekker spelen.

Benodigdheden

 • Ontbijtkoek
 • Draad
 • Naald (voor het rijgen)
 • Theedoek (als blinddoek)
 • Plek om het grote touw te kunnen spannen
Gerelateerde activiteiten