Kop of munt


Het spel Kop of Munt is een klassiek spel dat gemakkelijk te spelen is. Het is een goede manier om de kinderen te leren wat toeval is en hoe ze kunnen voorspellen waar de munt op valt door goed te kijken.

In het spel mogen de kinderen om de beurt de munt opgooien en raden op welke kant de munt zal vallen. Ook kunnen ze oefenen met tellen en rekenen door tijdens het spel het aantal keer kop of munt bij te houden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kop of munt
Voor het spel kop of munt kan je het beste een aantal munten gebruiken.

Het spel

Begin met de kinderen uit te leggen wat een munt is en waarvoor hij wordt gebruikt. Toon hen de voor- en achterkant van de munt en leg uit dat de munt twee kanten heeft: kop en munt.

Daarna kun je uitleggen dat je met een munt een spel kunt spelen met de naam kop of munt. Het doel van het spel is te raden op welke kant de munt zal vallen als je hem opgooit.

Laat zien hoe je de munt opgooit door deze tussen duim en wijsvinger te houden en vervolgens in de lucht te gooien. De kinderen mogen nu om de beurt de munt opgooien en raden op welke kant de munt terechtkomt. Stimuleer hen om "kop" of "munt" te zeggen voordat ze de munt opgooien.

Als de kinderen geoefend hebben met het opgooien van de munt en het voorspellen van de kant waar de munt op gaat vallen kan het spel beginnen.

Spelregels

Voordat een munt opgegooid wordt moeten de kinderen raden op welke kant deze gaat vallen. Heeft een kind het goed dan mag deze door naar de volgende ronde, heeft een kind fout gegokt dan is hij of zij af.

Speel kop of munt door totdat er nog een speler over is. Dit is de winnaar van het spel!

Variaties

  1. Je kunt het spel uitdagender maken door regels toe te voegen zoals "als de munt op de rand valt, krijgt niemand een punt" of "als de munt drie keer achter elkaar op kop valt, is het spel afgelopen".
  2. Het spel kan ook gespeeld worden door punten toe te kennen. Heb je het goed gegokt dan krijg je een punt. Wie als eerste een x aantal punten heeft wint het spel.

Tips

  • Gebruik een grotere munt: met een grotere munt kunnen kinderen makkelijker opgooien en vangen, vooral als ze het spel nog niet kennen. Bijvoorbeeld een munt van 50 cent, 1 euro of 2 euro.
  • Zorg er bij de start van het spel voor dat de spelregels duidelijk en eenvoudig zijn uitgelegd.

Benodigdheden

  • EĆ©n of meerdere munten
Gerelateerde activiteiten