Krantenmeppen


Kennismakingsspel

Krantenmeppen is een leuk spel waarbij de kinderen elkaars namen goed leren. Krantenmeppen is daardoor een goed kennismakingsspelletje. De kinderen leren op een speelse en spannende manier wie iedereen is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding krantenmeppen
Verzamel een aantal dagen de krant zodat je wat extra kranten hebt om mee te meppen.

Het spel

Om te kunnen gaan krantenmeppen heb je een aantal kranten nodig die opgerold kunnen worden. Alle stoelen worden in een grote kring gezet en op elke stoel gaat iemand zitten.

Voordat je begint kun je eerst nog een rondje door de groep doen waarbij iedereen zijn of haar naam noemt. Zeker als het spel gespeeld wordt waarbij de deelnemers elkaar nog niet echt kennen is dit een aanrader!

De persoon die gaat ‘meppen’ gaat in het midden van deze kring staan met de krant in de aanslag. Allereerst noemt de spelleider een naam van iemand uit de kring. De ‘krantenmepper’ moet nu zo snel mogelijk de persoon die zo heet op zijn knieën meppen met de krant. De persoon waarvan de naam is gezegd kan dit voorkomen door voordat hij gemept is al een andere naam van iemand uit de groep te noemen. Zo moet de ‘mepper’ steeds iemand anders in de groep proberen te meppen.

Is het gelukt om iemand te krantenmeppen? Dan is die persoon de ‘mepper’ totdat hij weer iemand anders gemept heeft.

Krantenmeppen kan op elk moment gespeeld worden, ook even tussendoor. Dit spel duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Variaties krantenmeppen

  1. Maak regels voor krantenmepper. Bijvoorbeeld: elke naam moet genoemd zijn voordat een naam opnieuw genoemd mag worden. Dit maak het spel spannender en moeilijker voor de deelnemers.
  2. Een leuke variatie is om geen krant te gebruiken maar een ander voorwerp. Bijvoorbeeld als het spel buiten gespeeld wordt een waterballon.
  3. Noem niet de voornaam van de deelnemer maar de achternaam, de school, het huisadres (straat), het gewenst beroep, of de hobby / sport.
  4. Door twee groepen te maken voeg je een wedstrijdelement toe aan het spel. Let er wel op dat ze tegelijk beginnen!
  5. Krantenmeppen kan ook in de variant Schoenen spel gespeeld worden.

Tips krantenspel

  • Maak duidelijk afspraken met de groep dat er alleen op de knieën gemept mag worden. En dat er niet (te) hard geslagen mag worden.
  • Zorg dat kinderen niet te lang de ‘mepper’ zijn.

Benodigdheden

  • Kranten
  • Stoelen in een kring
  • Klaslokaal of beschikbare ruimte
Gerelateerde activiteiten