Kubb spel


Kubb is een buitenspel waarbij het de bedoeling is houten blokken omver te werpen door er houten stokjes tegenaan te gooien. Het woord "kubb" betekent "houten blok" in het Zweeds. Kubb kan in het kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken. Het spel is erg geschikt om buiten, bijvoorbeeld in het park, te spelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kubb spel
De koning moet als laatste omver gegooid worden.

Spel met houten blokken

Het doel van het houten blokken spel Kubb is om de koning omver te werpen met behulp van houten stokjes. Voordat je dit kunt doen, moet je eerst alle Kubbs van je tegenstander omverwerpen. Als je de koning eerder omver gooit, ben je helaas af en verlies je het spel!

Om het spel te spelen heb je 10 kleine houten blokjes nodig, Kubbs genaamd, en één groot houten blok, de Koning genoemd. Elk team krijgt 6 werpstokjes om het spel mee te spelen, in totaal zijn er dus 12 werpstokjes. Soms worden er ook 4 hoekpaaltjes gebruikt om het speelveld te markeren. De beste ondergrond voor het spel is gras, stevig zand of grind.

Kubb spelen

Het Kubb spel, ook bekend als het spel met houten blokken, is gemakkelijk te begrijpen en te spelen. Het vereist echter wel strategie en biedt daardoor vele mogelijkheden. Hieronder volgt een eenvoudige handleiding voor het spel met duidelijke uitleg van de spelregels.

Om te beginnen moet het speelveld worden uitgezet zoals staat beschreven in de instructies die hieronder staan.

Plaats de koning in het midden van het speelveld. Plaats vervolgens 5 kubbs op gelijke afstand van elkaar langs elke basislijn, één aan elk uiteinde, één in het midden en de overige twee op gelijke afstand tussen de eerste drie.

Kubb wordt gespeeld tussen twee teams. Het aantal spelers in elk team is naar keuze: 1 of 2. Voor recreatieve spellen maakt het echter niet uit. Er kunnen maximaal 6 spelers in een team zitten en het is zelfs toegestaan om in het ene team meer mensen te hebben dan in het andere!

De Kubbs die in het begin op de basislijn staan worden " Basislijn Kubbs" genoemd. Als onderdeel van het spel worden er Kubbs in het midden van het speelveld gegooid, en worden geplaatst op de plaats waar ze terechtkomen. Deze Kubbs worden dan "Veld Kubbs" genoemd.

Wanneer er is besloten wie er eerst aan de beurt is kan het spel beginnen. Team A gooit dan de 6 stokjes van achter de basislijn naar de kubbs van de tegenstander die aan de andere kant van het veld staan.

Als alle stokjes gegooid zijn, moet de tegenstander (Team B) de omver geworpen kubbs verzamelen. Dit team moet ze dan teruggooien naar de kant van team A van het veld. Als ze terug in het spel worden gegooid, worden ze veldkubbs genoemd. Elke kubbs die buiten het gebied of niet over de middellijn terechtkomt kan opnieuw gegooid worden door team B. Als de kubbs dan nog steeds op de verkeerde plaats terechtkomen, kan team A ze op een willekeurige plaats op het veld plaatsen, maar het moet minstens één stokje verwijderd zijn van de Koning.

Het spel gaat dan verder met afgewisseld spel tussen de twee teams totdat van één team alle kubbs op de basislijn zijn neergehaald. De winnaar van het spel is het team dat alle kubbs op de helft van het veld en op de basislijn van de tegenstander omver gooit en dan de koning omver gooit. Maar als een team de koning omver gooit voordat alle kubbs zijn omgegooid, verliest dat team direct het spel.

spel met houten blokken
In het Kubb spel worden houten blokken gegooid.

Spelregels

De spelregels van Kubb kunnen vrij complex overkomen, maar ze zijn eigenlijk heel eenvoudig. De spelregels van Kubb kunnen worden aangepast aan zowel de spelers als de beschikbare ruimte.

Hieronder staan een paar spelregels die tijdens het spel moeten worden gevolgd.

  • Stokjes moeten onderhands en recht worden geworpen ( niet ronddraaien). Een stokje mag meer dan één Kubb tegelijk omver werpen.
  • Als een Kubb niet helemaal omvalt, maar wél kantelt, mag hij blijven staan.
  • Als een Kubb zo valt dat hij op een andere Kubb of een werpstok steunt, wordt aangenomen dat deze omver is gegooid.
  • Kubbs die omver worden gegooid terwijl er nog veld-Kubbs staan, mogen weer rechtop worden gezet.
  • Elke Kubb die op een andere Kubb terechtkomt als deze terug in het speelveld wordt geworpen, moet bovenop de andere Kubb worden geplaatst en vormt zo een toren.
  • Kubbs die zijn omgegooid moeten vanaf de eigen basislijn worden geworpen.
  • Kubbs mogen in elke richting worden gegooid.
  • De koning mag alleen omver worden gegooid vanaf de basislijn, en niet vanaf de lijn waarop een veld Kubb staat.
  • Als je de Koning omver gooit terwijl er nog Kubbs staan, verlies je het spel.
  • De Koning kan pas worden aangevallen als beide teams een volledige beurt hebben gehad.

Aantal spelers

Kubb speel je als twee teams tegen elkaar. Teams kunnen uit een willekeurig aantal mensen bestaan. Maar een goed aantal per team is 1 of 2 spelers. Het aantal mensen in elk team hoeft niet hetzelfde aantal spelers te zijn. Voor een recreatief spelletje kubb maakt het niet veel uit, maar er mogen officieel maximaal 6 spelers in een team zitten.

Het speelveld

Om te beginnen moet het speelveld worden aangegeven. Er is geen standaard afmeting, maar hieronder staan 3 afmetingen die vaak gebruikt worden:

  • 10 x 8 meter
  • 10 x 5 meter
  • 8 x 5 meter

De meest gebruikelijke maat en de maat die gebruikt wordt tijdens het wereldkampioenschap Kubb is 8 x 5 meter, maar dit maakt het spel misschien te moeilijk voor beginners en kinderen.

Wij raden aan om met de hieronder genoemde afmetingen te beginnen. Als het te makkelijk is, vergroot dan de afmetingen. Jongere kinderen zouden kunnen beginnen met 5 x 2 m.

  • 6 x 3 meter

De lijnen aan beide kanten van het speelveld worden de "basislijnen" genoemd. De denkbeeldige lijn evenwijdig met de basislijnen in het midden van de baan wordt de "Middenlijn" genoemd.

kubb spel zelf maken
Een Kubb spel is vrij eenvoudig zelf te maken van hout.

Zelf maken

Het Kubb spel zelf maken is vrij eenvoudig. De houten blokken moeten wel nauwkeurig gezaagd worden, anders zouden ze vanzelf kunnen omvallen.

Benodigde materialen en afmetingen:

  • 10 houten blokken van 15 cm hoog en 7 x 7 cm breed en lang.
  • 1 groter blok (de koning) 30 cm hoog en 9 x 9 cm breed en lang.
  • 6 stukken rond hout van 30 cm lang en 3 tot 5 cm doorsnede.
  • Optioneel: 6 paaltjes voor elke hoek van het speelveld en voor het markeren van de middenlijn.

Omdat er met de houten bokken gegooid wordt is het verstandig om een harde houtsoort te gebruiken, bijvoorbeeld rubber- of berkenhout. Een zelf gemaakt Kubb spel kan natuurlijk versierd of geverfd worden in je zelfgekozen kleuren. Er hoeft niet voor elk team een andere kleur gekozen te worden, want de blokjes wisselen tijdens het spel voortdurend van team.

Tips

  • Probeer zo te staan dat je in een rechte lijn staat met de Kubb (met de platte kant naar je toe), dan is de kans groter dat je hem omstoot.
  • Voor een perfecte balans is het aan te raden steeds 1 andere werpstokje in je andere hand te houden (dus niet alle werpstokjes in je lege hand verzamelen). Laat de overgebleven stokjes gewoon op de grond liggen.

Variatie

  1. Het spel Mölkky is een spel waarbij 12 genummerde paaltjes omgegooid moeten worden. De speler die het eerst 50 punten behaalt, wint. De punten worden toegekend aan de hand van het nummer op de omgevallen paaltjes.

Benodigdheden

  • Kubb spel
  • Speelveld
Gerelateerde activiteiten