Kwalleballen


Kwalleballen is een versimpelde versie van rugby waarbij de spelers vies kunnen worden en in de modder terecht kunnen komen. Het kan gespeeld worden met een zandzak (jutezak) in plaats van een rugbybal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kwalleballen
Een hele modderige versie van kwalleballen.

Speluitleg

Bij kwallenballen proberen twee teams de kwallebal (jute zak met zand) in het doel (mortel kuip met water) te krijgen. Door de kwallebal zo hard mogelijk in de kuip met water te gooien zal het spel snel modderig en glibberig worden.

Speel het spel bij voorkeur op een open veld zonder bomen of obstakels. Zet aan beide kanten van het spel de mortel kuip gevuld met water. Spreek van te voren af of je met de kwallebal mag lopen of dat deze over gegooid/door gegeven moet worden.

Zodra het spel begonnen is proberen de teams de kwallebal bij elkaar in het 'doel' te krijgen. De tegenstander moet proberen op alle mogelijke manieren de kwallebal af te zien pakken.

Hierbij kan het er ruw aan toe gaan. Daarom is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over de spelregels. De belangrijkste regel is dat spelers elkaar alleen boven de 'gordel' beet mogen pakken bij het proberen te pakken van de kwallebal.

Als er een kwallebal in de kuip van de tegenpartij zit is dat één punt voor de aanvallende partij. Als iemand een overtreding maakt is de kwallebal voor de tegenpartij.

Het team dat in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 30 minuten, de meeste punten heeft gescoord wint het spel.

Variaties

  1. Door de (jute) zak meer te vullen met zand ontstaat er een zwaardere kwallebal. Dit is aan te raden als het spel met volwassenen of oudere leeftijden gespeeld wordt.
  2. Het spel kan gespeeld worden met meerdere mortel kuipen met water per team.
  3. Het spel kan moeilijker gemaakt worden door het verbieden van te lopen of rennen met de kwallebal. Spelers moeten de kwallebal dan overgeven of gooien.
  4. Een leuke spel waarbij het er ook ruw aan toe kan gaan is Hollandse Leeuwen.

Tips

  • Het spel kan snel uit de hand lopen met over enthousiaste spelers. Spreek duidelijk af wat wel en niet mag en voorkom zo gewonden.
  • Het veld kan eventueel aangegeven worden met pylonnen of touwen.

Benodigdheden

  • een (jute) zak met zand
  • 2 grote bakken met water, bijvoorbeeld een cement/mortel kuip
  • schep
Gerelateerde activiteiten