Landverovertje


Bij het spel Landverovertje, ook wel bekend als het spel Ik verklaar de oorlag aan, moet je goed opletten, snel reageren en tactisch spelen. Het spel is een leuke groepsactiviteit waarbij kinderen elkaars land moeten veroveren en zo leren omgaan met winnen en verliezen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding landverovertje
Met stoepkrijt kunnen spelers hun veroverde landen tekenen op de grond.

Ik verklaar de oorlog aan

Voordat Landrovertje of Ik verklaar de oorlog aan gespeeld kan worden moet er met stoepkrijt een grote cirkel op de grond getekend worden. In het midden van de grote cirkel teken je een kleinere cirkel, deze kleine cirkel is 'niemandsland'.

De buitenste cirkel verdeel je in kleinere vakken, het aantal spelers bepaald het aantal vakken. Alle deelnemers krijgen een vak in deze cirkel en schrijven de naam van een land hierin met stoepkrijt. Elk gekozen land mag maar één keer voorkomen. Kinderen kunnen dus niet hetzelfde land kiezen. Door de kinderen goed met elkaar de laten communiceren kunnen ze onderhandelen wie welke landnaam mag gebruiken. Iedereen gaat in zijn eigen land staan.

De voorbereidingen zijn nu klaar. Het spel kan nu beginnen

Landverovertje spelregels

Eén speler gaat in 'niemandsland staan' (de binnenste cirkel) en gooit de bal recht omhoog de lucht in. Terwijl de bal in de lucht is roept deze speler: 'Ik val... (bijvoorbeeld Spanje) aan!'. De andere spelers rennen nu zo snel mogelijk weg. Behalve het genoemde land, in het voorbeeld Spanje. Deze speler moet de bal zo snel mogelijk pakken en 'STOP'! roepen.

Zodra er 'STOP!' is geroepen mogen de andere landen/deelnemers niet meer verder lopen. De speler met de bal blijft staan op de plek waar deze de bal heeft gevangen. Deze speler mag een ander land gaan proberen te veroveren. De andere landen (spelers) moeten hun benen spreiden en richting de 'aanvaller' gaan staan. Deze moet nu proberen de bal door de benen van één van de andere spelers te rollen. Als dit lukt is het land van deze speler 'verovert' en mag de veroveraar met stoepkrijt een cirkel om die persoon tekenen en de naam van zijn land erin schrijven. Dit stukje verovert land kan nu door niemand meer ingenomen worden.

Het spel begint nu opnieuw. Alle spelers gaan weer in hun land in de buitenste cirkel staan en de speler van wie het land verover is mag nu gaan gooien. Zo ontstaan er langzaamaan steeds meer kleine landen op de grond.

Nieuwe landen, dat wil zeggen landen die 'ontstaan' zijn buiten de cirkel zijn veilige zones. Hier kan de bal niet door je benen gerold worden. Een deelnemer met veel landen heeft dus veel veilige zones waar hij of zij kan gaan staan.

De 'aanvaller' mag deze landen als hij of zij er naar toe kan springen ook gebruiken om de bal vandaan te rollen. Maar let op: de gebruiker moet er naar toe kunnen springen zonder buiten zijn eigen landen te komen. Tussen de landen ligt namelijk een oceaan. Een strategische speler zorgt er dus voor dat de landen die hij of zij gaat veroveren dicht bij elkaar blijven liggen. Je kunt dan namelijk van je eigen eilandjes doorspringen om dichter bij de landen te komen die je wilt aanvallen.

Het spel is afgelopen als een deelnemer/land een x aantal landen (bijvoorbeeld 10 landen) heeft verovert.

Variaties

  1. Het spel kan iets moeilijker gemaakt worden als de bal tegen een ander deelnemer gegooid moet worden. Spreek duidelijk af dat er niet te hard gegooid mag worden.
  2. Landrovertje kan ook gespeeld worden met de eigen namen van de spelers in plaats van landnamen.

Tips

  • Zorg ervoor dat de kinderen niet stiekem smokkelen met het doorlopen nadat er stop geroepen is.
  • Als een speler bijna genoeg landen heeft ingenomen om te binnen (bijvoorbeeld 9) kan de spelleider dit benoemen zodat andere spelers hier rekening mee kunnen houden en op anticiperen.
  • Gebruik verschillende kleuren stoepkrijt. Zo is duidelijker van wie welk stukje land is.
  • Als alternatief voor: 'Ik verklaar de oorlog aan...!' kan je ook "ik verover het land van" gebruiken. Dit legt de nadruk wat minder op 'oorlog'.

Benodigdheden

  • Stoepkrijt (verschillende kleuren)
  • Een bal
  • (School)plein
Gerelateerde activiteiten