Levend cluedo


Levend Cluedo is een spannend spel waarin de spelers een misdaad proberen op te lossen. Het is een combinatie van goed speurwerk, een vossenjacht en sterk toneelspel. Aan de hand van de gevonden aanwijzingen kunnen de spelers ontdekken wie van de getuigen de daadwerkelijke dader is. Het kan, afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers, gespeeld worden in het centrum van een stad of juist in een stil bos.

Tekst gaat verder onder de afbeelding levend cluedo
In het spel Levend Cluedo moeten de deelnemers er achter zien te komen wie de dader is in een verhaal.

Het verhaal en draaiboek

Voordat levend cludeo gespeeld kan worden moet er een verhaallijn verzonnen worden. Een verhaal waarin iets ergs is gebeurd, bijvoorbeeld een moord. Het is leuk als er in het verhaal voorwerpen (bijvoorbeeld potentiële moordwapens) voorkomen die ook echt beschikbaar zijn. Ook is het leuk als er een aantal getuigen (begeleiders) zich verkleden in gekke kleren en zo de getuigen van de misdaden spelen.

Verdeel de kinderen in groepjes van ongeveer 4 tot 5 spelers. Deze groepjes moeten een moord gaan oplossen. Dit gebeurt door middel goed van speurwerk en het ondervragen van getuigen.

Het spel wordt gespeeld vanuit één centrale plek, het Politiebureau. Dit is het kantoor van de hoofdcommissaris van de politie. Aan het begin van het spel krijgen alle groepen te horen dat zij zijn ingehuurd om een gruwelijke moord op te lossen die zeer kort geleden in dit (speel)gebied is gepleegd. Er worden enkele details gegeven en elke groep krijgt een kaart van het gebied, waarop de posities van enkele getuigen (met andere woorden de verdachten) bij benadering zijn aangegeven. Zij krijgen ook papier, schrijfgerei en de aanwijzingen die nodig zijn om de moord op te lossen.

Als het spel begint gaan de groepen op zoek naar de betrokken personen om hen te ondervragen. Iedere getuige vertelt iets over zichzelf en wat zijn/haar bevindingen zijn over de dader. Als een groep denkt dat ze de oplossing van het vraagstuk heeft, gaan ze naar het Politiebureau en praten met de hoofdcommissaris. Als een groep de juiste oplossing heeft (die de commissaris dus wel moet weten), hebben ze gewonnen. Het spel kan natuurlijk doorgespeeld worden tot dat de andere groepjes ook het raadsel hebben opgelost.

Bij dit spel gaat het erom een spannend maar echt verhaal neer te zetten. Het verhaal moet zo worden opgebouwd dat de groepen de verhalen van de verschillende getuigen met elkaar kunnen verbinden, en de dader moet natuurlijk niet te gemakkelijk te vinden zijn. De getuigen en de politie commissaris moeten hun verhaal goed verwoorden, zodat de kinderen het (bijna) echt gaan geloven.

Tips

  • Probeer je aanknopingspunten zo te kiezen dat je niet per ongeluk een aanwijzing invult die op zichzelf het antwoord onthult. Als één van je aanwijzingen aangeeft "de dader is een vrouw" en je hebt maar één vrouwelijk personeelslid, dan is het spel snel afgelopen.

Benodigdheden

  • een verhaallijn
  • papier
  • pennen
  • plattegrondjes
  • verkleedkleren
  • potentiële moordwapens
Gerelateerde activiteiten