Levend ganzenbord
Levend Ganzenbord is de levende versie van het Ganzenbord bordspel, waarbij je om de beurt met de dobbelstenen gooit en probeert je pion als eerste bij het eindpunt te krijgen, maar nu zijn de spelers zelf de pionnen. Er zijn meerdere varianten van dit spel, dus er is voor alle leeftijden en groepsgroottes wel een leuke versie te vinden.

Wat is levend ganzenbord?
Levend ganzenbord is een variant op het welbekend bordspel ganzenbord. Er worden velden in een ruimte gelegd of gehangen. De deelnemers zijn zelf de pionnen en lopen langs de velden. De velden bevatten opdrachten en/of vragen.
De spelers worden in groepen verdeeld en spelen tegen elkaar. Het doel is (net als bij het bordspel) om zo snel mogelijk bij de finish te komen. De deelnemers gooien met een dobbelsteen. Het aantal ogen dat ze hebben gegooid, is het aantal velden dat ze vooruit mogen. Als ze uitkomen op een veld met een opdracht of vraag, dan moet deze eerst vervuld of beantwoord worden. Daarna is het volgende team aan de beurt.
Bij een groot aantal deelnemers kun je er ook voor kiezen om alle groepen voor zichzelf te laten spelen. Er hoeft dan niet op elkaar gewacht te worden. Er wordt een tijd afgesproken, bijvoorbeeld een uur, en gedurende dat uur proberen de deelnemers zoveel mogelijk velden aan te doen en opdrachten te vervullen. Als het uur om is, dan worden er punten gekoppeld aan het aantal behaalde velden en/of opdrachten. Het competitie-element kan ook weggelaten worden.
Voorbereiding
De organisatie van het spelen van een levend ganzenbord is een leuke, maar best pittige klus. Zorg voor een goede voorbereiding, dan zal de uitvoering een stuk soepeler gaan. Zorg bijvoorbeeld dat alle attributen die nodig zijn bij het uitvoeren van een opdracht bij de betreffende opdracht liggen.
Je kunt ervoor kiezen om per groep een begeleider aan te wijzen, die de spellen en opdrachten begeleidt. Je kunt er ook voor kiezen om de begeleiders bij de spellen neer te zetten die begeleiding nodig hebben. Voor de rest spelen de groepen het spel zelf en noteren de antwoorden op vragen bijvoorbeeld op een antwoorden formulier.
Je kunt ervoor kiezen om een levend ganzenbord te maken met 63 velden, net zoals het bordspel. Onze ervaring is dat het levend ganzenbord dan vaak wel lang wordt. Wij maken onze ganzenborden dus altijd met 45 velden.
Ook kan je een levend ganzenbord kant en klaar kopen en deze verder aanpassen.
Opdrachten
Als eerste kan je de typische ganzenbord opdrachten toevoegen. Een aantal voorbeelden:
- Gooi nog een keer
- Ga drie plaatsen terug
- Sla een beurt over
- De put: je mag pas verder als je zes gooit
- De gevangenis: blijf hier twee beurten zitten

Start na het invullen van de ganzenbord opdrachten met het vullen van de overige velden. Niet ieder veld hoeft een opdracht of spel te bevatten, maar vaak geldt wel: hoe meer opdrachten, hoe leuker het spel.
Met de aard van de opdrachten kan je het spel een thema meegeven. Verzin voor een familiedag bijvoorbeeld typische familievragen. Het is leuk om ook spellen toe te voegen, zeker als het een spel voor kinderen is. Bij een kleine groep spelers (tot ongeveer 16 spelers) kan je de spelers in twee groepen verdelen en spellen verzinnen die de groepen tegen elkaar kunnen spelen. Het winnende team mag dan bijvoorbeeld een extra plaats vooruit.
Een aantal voorbeelden:
- Los de rebus op die hier ligt
- Eet een beschuit en fluit het Wilhelmus
- Wat zijn de kleuren van de Nederlandse (Duitse, Spaanse, Russische ed) vlag?
- Hou met de hele groep een ballon twee minuten in de lucht, zonder de handen te gebruiken.
- Verzamel vijf gele (blauwe, rode,..) voorwerpen
- Doe het drinkspel tegen een ander team. Drink zo snel mogelijk een fles water leeg, welke groep is het snelst?
- Noem vijf namen van bekende Nederlanders die beginnen met een K (A, Z, V,…).
- Ga met alle leden van het team op een mat (krant, stoel, …) staan.
Spelen op tijd
Bij een klein aantal deelnemers, kan je de spelers om beurten laten gooien en spelen. Hierbij is de onderlinge betrokkenheid het grootst. Als er meer dan drie groepen aan het spel meedoen, dan kan je het levend ganzenbord op tijd spelen.
De groepen starten op diverse plaatsen in het spel. Ze krijgen een loopkaart mee en kruisen aan op welke velden ze geweest zijn. Bij een eventuele tweede ronde slaan ze deze velden over.
Na de afgesproken tijd klinkt er een signaal en stopt het spel. Je kan punten toekennen aan de gedane opdrachten als je er een wedstrijdelement in wilt brengen. Dit hoeft niet perse, het kan ook gaan op gezellig samen bezig zijn. Bijvoorbeeld als vorm van teambuilding of kennismakingsspel.
Duur van het ganzenbord spel
Je kan levend ganzenbord op tijd spelen, zoals hierboven beschreven, maar je kan ook groepen tegen elkaar laten spelen, waarbij het erom gaat wie het eerst bij de finish is. In dit laatste geval is de duur van het levend ganzenbord spel slecht te voorspellen. Ons advies is dan ook om de planning flexibel te houden. Speel geen levend ganzenbord als er een activiteit na gepland staat, die op tijd moet beginnen.
Bij een kinderfeestje kan je ervoor kiezen om de kinderen naar huis te brengen. Ook dan ben je wat flexibeler in de eindtijd. Een gemiddelde tijdsduur van onze levend ganzenborden is een tot anderhalf uur. Maar dit hangt ook sterk af van de uitvoering.
Locatie
Je kan het levend ganzenbord op elke locatie spelen waar voldoende ruimte is. Een groot grasveld is bijvoorbeeld geschikt, maar je kan ook een parcours in de omgeving uitzetten en er een soort speurtocht van maken. Bij slecht weer kan het ganzenbord gespeeld worden in een overdekte ruimte.
Variaties
- De velden kunnen ook op de grond getekend worden met stoepkrijt.
Benodigdheden
- A4 papier (genoeg voor alle velden)
- (Grote) Dobbelsteen
- Antwoorden vel om af te vinken (optioneel)