Levend memory


Ieder kind kent het geheugenspel memory. In dit levend memory spel zijn de kinderen zelf de kaarten, en moeten ze creatief zijn door te improviseren. Een leuk spel om met kleine kinderen te spelen en ook geschikt voor grote groepen.

Levend memorie speluitleg

Het spel wordt gespeeld met 2 spelers. De rest van de groep vormt samen de memorykaarten. Wijs de 2 spelers aan die memory gaan spelen en laat deze naar de gang of een andere ruimte gaan. De overgebleven groep kan nu het spel gaan voorbereiden.

De overgebleven kinderen vormen nu tweetallen. Elk tweetal vormt een memoryset. Dit doen ze door een unieke beweging af te spreken. Bijvoorbeeld: twee keer in je handen klappen, je tong uit steken, een rondje op je plek draaien, zwaaien, een lange neus maken of in de lucht springen.

Ga nu met alle deelnemers door elkaar staan en laat de 2 spelers die levend memory gaan spelen terug komen.

Om de beurt mogen de spelers 2 namen van kinderen uit de groep roepen. Beide personen voeren de gekozen beweging uit. Komt het overeen? Dan is er een memoryset gevonden! De kinderen die dit setje zijn mogen op een afgesproken plek gaan zitten. Zijn de bewegingen anders? Dan is de andere speler aan de beurt. Ga door tot alle memorysets gevonden zijn.

Variaties

  1. Naast een unieke beweging kan je dit spel ook spelen met een liedje, dansjes, woorden of dierengeluiden.
  2. Indien de kinderen moeite hebben om een memorykaart te bedenken, kan je hen op voorhand een thema geven: circus, dieren, beroepen, sprookjes, enz.

Tips

  • Stimuleer de kinderen om tweetallen te vormen die niet voor de hand liggen (geen beste vrienden dus!). Zo maken ze het de spelers een stuk moeilijker.
  • Wanneer de kinderen een beweging hebben gekozen laat ze dit dan met elkaar oefenen zodat iedereen weet wat ze moeten doen.
  • Het spel kan op een tactische manier gespeeld worden. De "geheugenkaarten" bepalen de moeilijkheidsgraad van het spel.
  • Maak duidelijke afspraken over de unieke eigenschappen van een memorykaart. Als deze eigenschappen te veel op elkaar lijken is het spel te moeilijk.

Benodigdheden

  • Klaslokaal of grote ruimte
Gerelateerde activiteiten