Levend stratego


Levend stratego is één van de leukste spellen die er zijn. Het is een actief spel waarbij de deelnemers 'jagen' op elkaar, de vlag moeten verdedigen en leren goed (en vooral tactisch) samen te werken.

Het spel is geschikt voor alle leeftijden en kan desgewenst eenvoudig aangepast worden in moeilijkheidsgraad. Zo kunnen de rangen van levend stratego kaartjes aangepast worden of kan er een ander thema gekozen worden van de speelkaarten. Bijvoorbeeld levend stratego met dieren kaartjes.

Tekst gaat verder onder de afbeelding levend stratego kartjes
In levend stratego moeten de deelnemers in een vooraf afgesproken gebied de vlag van de tegenpartij zoeken. Tijdens deze zoektocht kunnen de deelnemer elkaar aftikken. De deelnemer met het hoogste kaartje wint.

Het spel

Voordat het spel echt kan beginnen is het belangrijk dat je de juist spel kaartjes heb. Deze zijn in alle vormen en varianten op het internet te vinden. De klassieke levend stratego kaartjes (PDF) vinden wij zelf het mooiste.

Print voor elk team de kaartjes op een ander kleur papier, zo is aan het kaartje duidelijk te zien om welk stratego team het gaat.

Als de spel kaartjes zijn uitgeprint en uitgeknipt (eventueel plastificeren voor langer gebruik) kan de groep in tweeën verdeeld worden. Stel vervolgens een aanvoerder per groep aan, dit is de 'team captain'.

Beide team's hebben hun eigen eigen vlag (dit kan ook een theedoek oid. zijn) die verstopt moet worden in een specifiek terrein. Spreek met de groep duidelijk af wat het speelveld is en waar de kinderen wel en niet mogen komen. Daarnaast is het slim om een fluitsignaal af te spreken. Zo weten de kinderen wanneer ze naar het verzamelpunt moeten komen. Dit signaal kan ook gebruikt worden als de vlag gevonden is of de tijd om is.

Levend stratego duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Speluitleg

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk de vlag van de tegenpartij te vinden. Heb je als team de vlag gevonden dan moet je zo snel mogelijk naar de spelleider komen en roepen dat je de vlag gevonden hebt. De tegenstander kan je tegen houden door ze uit te schakelen met de kaartjes. Zo kan je ook je vlag beschermen.

Wanneer de kaartjes zijn uitgedeeld over de beide teams kan de vlag verstopt worden. Spreek hiervoor duidelijk een maximum tijd af. Bijvoorbeeld 5 minuten, hierna klinkt het fluitsignaal en is het spel begonnen.

Op de kaartjes is duidelijk te zien wat de rang is van een speler. Als een speler een andere speler tikt moeten ze beiden elkaars rang laten zien. De speler met de hoogste rabg wint en krijgt het kaartje van de verliezer. De speler die nu geen kaartje meer heeft moet weer terug naar de spelbegeleider om een nieuw kaartje te halen. Bij gelijke rangen houden beide spelers hun eigen kaartje en gaan ze ieder hun eigen kant op.

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld de bom. Deze kan alle andere personen verslaan met uitzondering van de mineur. De mineur kan als enige speler de bom wel onschadelijk maken. De spion is ook een bijzondere speler, deze heeft de laagste rang en kan dus door iedereen afgetikt worden. Behalve de maarschalk, de spion wint van de maarschalk. Op de kaartjes staat duidelijk wie van wie kan winnen en wat de uitzonderingen zijn.

Wanneer de vlag gevonden is moet deze nog veilig naar de spelleider gebracht worden. De speler met de gevonden vlag kan dan nog afgetikt worden. De tegenpartij mag in dat geval de vlag weer verstoppen. Wanneer de vlag bij de spelleider gebracht is heeft het team dat de vlag gebracht heeft gewonnen.

Levend stratego kaartjes

Tijdens het spel moeten de kinderen goed nadenken. Zo moeten ze de verschillende rangen vergelijken en bepalen welke rang hoger is of juist de uitzondering is (bijvoorbeeld bij de bom).

Op de spel kaartjes staat de naam, rang en eventuele opmerkingen over de speler. Kies per team een eigen kleur van de kaartjes. Zo is duidelijk bij welk team een kind hoort.

Kaartjes overzicht per team:

Aantal Naam Rang
1 Maarschalk *********
4 Generaal ********
6 Majoor *******
7 Kapitein ******
8 Luitenant *****
9 Sergeant ****
6 Mineur ***
10 Verkenner **
2 Spion *
6 Bom

Extra spelregels:

 • De Mineur kan de bom uitschakelen.
 • De Spion kan de Maarschalk uitschakelen.
 • De Bom kan niet tikken.

Print de levend stratego kaartjes en je kan de kaartjes uitknippen en eventueel zelfs plastificeren. Zo gaan de kaartjes langer mee en worden ze niet vies.

Variaties

 • Laat de kinderen kunnen zelf, per team, een vlag maken.
 • Speel levend stratego met dieren kaartjes.
 • Laat de kinderen zelf de speelkaarten maken.
 • Bespreek verschillende strategieën met de groep en laat ze ook per team een strategie bedenken. Welke deelnemer staat waar in het veld bijvoorbeeld.

Tips

 • Maak duidelijke afspraken over hoe de vlag verstop mag worden. Bijvoorbeeld 1 meter boven de grond en maximaal 2 meter boven de grond.
 • Kies per team een teamcaptain en laat deze zijn team aansturen.
 • Speel het spel in een natuurlijke omgeving. Bijvoorbeeld park of een bos. Dit maakt het spel een stuk spannender omdat iedereen zich kan verstoppen en de vlag minder snel gevonden zal worden.

Benodigdheden

 • 2 vlaggen (mag ook een gekleurde doek zijn)
 • 2 sets speelkaartjes
 • 2 fluitjes
Gerelateerde activiteiten