Limbodansen


Limbodansen is een leuk en energiek groepsspel waarbij deelnemers onder een stok, touw of lint, de zogenaamde limbo, door moeten lopen. Elke ronde wordt de limbo steeds een beetje lager gezet, waardoor het eronderdoor lopen steeds moeilijker wordt en de deelnemers steeds creatiever moeten worden om te slagen.

De speler die er het langst in slaagt om onder de limbo door te dansen zonder deze aan te raken of om te vallen, wordt de winnaar van het spel. Om het feest compleet te maken, kan het spelen van limbo dansen muziek helpen om de sfeer te versterken en deelnemers aan te moedigen om hun beste moves te laten zien!

Tekst gaat verder onder de afbeelding limbodansen

Limbo dansen

Het spel van de Limbodans, ook wel bekend als de Limbo, kan zowel binnen als buiten worden gespeeld. Het is een leuke en actieve groepsactiviteit die geschikt is voor alle leeftijden.

Bij de Limbodans houden twee personen de limbo vast aan beide kanten. Dit kan een stok, touw of lint zijn. Het spel begint met de stok op borst- of buikhoogte. De dansers gaan in een rij voor de limbo staan en wachten tot de muziek begint te spelen.

De eerste danser begint te dansen en probeert onder de stok door te gaan door zich zo ver mogelijk naar achteren te buigen, waarbij eerst de benen en als laatste het hoofd onder de stok door gaan. Als de eerste danser succesvol is, dan is de volgende danser aan de beurt.

De limbo gaat na elke ronde een beetje naar beneden, waardoor het steeds moeilijker wordt om er onderdoor te gaan. Dansers die de stok raken of er niet meer onderdoor kunnen gaan, zijn af. Degene die als laatste overblijft en de stok nog steeds kan ontwijken, is de winnaar van de Limbodans!

Muziek

Muziek speelt een belangrijke rol bij het spelen van de limbodans. Deze dansvorm vindt zijn oorsprong in het Caribisch gebied en daarom is het leuk om bij deze dans Caribische of Zuid-Amerikaanse muziek te gebruiken. Dit zal de sfeer van de dans versterken en deelnemers en toeschouwers in de stemming brengen.

Een populair nummer dat vaak gebruikt wordt bij de limbodans is "Lambada" van de Braziliaanse band Kaoma. Dit nummer heeft een aanstekelijk ritme en een melodie die perfect past bij de swingende bewegingen van de dans. Andere suggesties voor muziek bij de limbodans zijn bijvoorbeeld "La Bamba" van Ritchie Valens, "Conga" van Gloria Estefan, of "Bamboleo" van de Gipsy Kings.

Het is belangrijk om te onthouden dat de muziek die je kiest afhankelijk is van de sfeer die je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een meer relaxte sfeer, dan kun je kiezen voor reggaemuziek of een nummer met een rustiger tempo. Wil je juist een feestelijke sfeer creëren, dan kun je kiezen voor opzwepende salsa- of merengue-muziek.

Variaties

  1. Bind het touw vast aan twee palen, pilaren of bomen, zodat niemand het touw hoeft vast te houden. Laat het touw na elke ronde een stukje omlaag zakken.
  2. Varieer met de hoogte en de breedte van de limbo, maar ook met de muziek en de snelheid waarmee de limbo zakt. Zo blijft het spel uitdagend en leuk voor iedereen!
  3. In plaats van te spelen tegen elkaar, kun je het spel ook als een teamsport spelen. Bijvoorbeeld door deelnemers in groepen in te delen en te kijken welk team als eerste de limbo zonder fouten kan passeren.

Tips

  • Zoek leuke muziek uit, dat zorgt voor een goede sfeer.
  • Naarmate de limbo steeds lager wordt gezet, kan het erg leuk zijn om de deelnemers uit te dagen om creatieve manieren te vinden om eronderdoor te gaan. Bijvoorbeeld door op één been te staan, achteruit te lopen, of zelfs door er onderdoor te kruipen!

Benodigdheden

  • Stok, touw of lint
  • Optioneel twee palen of bomen waaraan de limbo bevestigd kan worden
  • Muziek
Gerelateerde activiteiten