Lingo


Lingo is een groepsspel waarin woorden moeten worden geraden en betekenissen moeten worden ontdekt. Spelers nemen het in teams tegen elkaar op om woorden van zes letters te raden die op een bord achter getallen verborgen zijn. Het doel is om op een strategische manier te raden en aanwijzingen te gebruiken om het verborgen woord te ontdekken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding lingo spelen

Lingo spelen

Lingo is een leuk en leerzaam spel om thuis of op school te spelen! Maak een spelbord door rijen van zes vakjes te maken waarachter woorden verborgen zijn. Dit kun je doen door achter elk vakje ruimte te maken voor een letter kaartje. Teams kiezen om de beurt een woord van zes letters en verstoppen het achter de cijfers op het bord.

De uitdaging begint wanneer een team begint te raden. De spelleider toont de juiste letters en geeft hints met verschillende kleuren om aan te geven welke letters op de juiste plaats staan en welke letters in het woord staan maar op een andere plaats moeten staan.

Er worden punten gescoord voor elk correct geraden woord en de teams raden en verstoppen om de beurt woorden. Het eerste team dat het verborgen woord raadt, wint het spel.

Spelregels

Om het spel toegankelijk te houden raden wij aan niet alle spelregels van Lingo te hanteren. Zo blijft het voor iedereen te snappen en speelbaar. De volgende spelregels worden gehanteerd op tv.

In Lingo strijden twee teams om de overwinning. Aan het begin van het spel krijgen beide teams een 'Lingo kaart' met daarop 25 even of oneven getallen. De taak van elk team tijdens het spel is om rijen van vijf getallen horizontaal, diagonaal en verticaal door te strepen. Het doorstrepen van getallen is toegestaan als een team een woord juist heeft geraden.

Lingo bestaat uit het raden van woorden van zes letters waarvan alleen de eerste letter bekend is. Als een team het woord niet kan raden, is het andere team aan de beurt. Het team met de hoogste score wint de finale. Het verliezende team gaat er vandoor met de geldprijs en een troostprijs.

De spanning van Lingo wordt verhoogd wanneer teams het juiste woord raden, omdat ze dan een bal mogen pakken. Alle blauwe ballen bevatten nummers, die vervolgens van de Lingo kaart worden doorgestreept. Als een bal een vraagteken heeft in plaats van een nummer, mogen de kandidaten kiezen welk nummer ze afstrepen. De groene bal heeft echter een speciale plaats. Voor frequente kijkers van Lingo is de aanmoediging "Groen! Groen!" essentieel. De groene bal verhoogt namelijk je kansen om de jackpot te winnen.

In Lingo komen verschillende ballen voorbij:

 • Groene bal: het team mag nog een bal pakken. Met 3 groene ballen wint het team de jackpot. In tegenstelling tot de blauwe en rode bal, wordt de groene bal niet in een gat gestopt maar blijft deze op de desk van het team liggen.
 • Blauwe bal: het cijfer op de bal wordt op de Lingokaart afgestreept.
 • Rode bal: de beurt gaat automatisch naar het andere team.

Variaties

 1. Gebruik eenvoudigere woorden passend bij de leeftijd van de kinderen om het spel toegankelijker en leuker te maken.
 2. Kies een specifiek thema voor de woorden, zoals dieren, landen of kleuren, om het spel uitdagender te maken.

Tips

 • Communiceer goed en werk samen met je teamgenoot om de woorden te raden.
 • Begin met het raden van veelvoorkomende woorden in het Nederlands, zoals 'huis' of 'boot', om hints te verzamelen.
 • Blijf gefocust en let op patronen om de volgende letters te raden.

Benodigdheden

 • Bingoballen
 • Grote vellen met nummers zoals bij Lingo
 • Grote vellen papier om woorden op te schrijven
 • Markers in verschillende kleuren
 • De spelregels van Lingo (te vinden op internet)
Gerelateerde activiteiten