Lummelen


Tijdens het spel lummelen probeert de lummel de bal af te pakken van de andere deelnemers. Het is een actief en spannend balspel waarbij iedereen mee moet doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding lummelen spel
Voor het spel lummelen kan het beste een wat zachtere bal worden gebruikt.

Lummelen Spel

Voor het spel lummelen zijn minimaal 3 deelnemers nodig en er is geen maximum aan deelnemers. Eén deelnemer is de lummel, en de andere deelnemers moeten de bal overspelen zonder dat de lummel deze te pakken weet te krijgen.

Wijs iemand in de groep aan die de lummel is en laat deze in het midden van de andere spelers staan. Meestal vormt de groep een kring waarin de lummel in het midden staat.

Terwijl de deelnemers de bal overgooien moet de lummel proberen deze bal af te pakken. Als dit lukt, en de bal is afgepakt is de speler die als laatste de bal heeft gegooid de nieuwe lummel.

Variaties op Lummelen

  1. Een leuke variatie op lummelen is het toevoegen van tikken. Het kind dat de 'lummel' is mag het kind dat de bal vast heeft ook aftikken. Als dit succesvol lukt is het kind dat afgetikt is de nieuwe lummel.
  2. De bal mag alleen gerold worden en niet gegooid.
  3. De bal moet met via de grond (stuiter) over gegooid worden.
  4. Voetbal lummel. Deelnemers mogen de bal alleen met de voet aanraken.

Tips

  • Zorg er voor dat het kind dat de lummel is niet té lang de lummel is. Zo blijft voor iedereen het spel leuk en uitdagend.
  • Je kan afspreken dat de eerste bal die gegooid wordt 'heilig' is. Dit betekend dat de lummel deze bal nog niet mag afpakken. Pas bij de tweede worp mag de lummel proberen de bal af te pakken.

Benodigdheden

  • (zachte)Bal
Gerelateerde activiteiten