Maak de zin af


Het maak de zin af spel is een creatief woordenspel waarbij de deelnemers samen een verhaal maken. Door om de beurt de volgende zin van het verhaal de vertellen ontstaat er een leuk, soms onsamenhangend, verhaal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding maak de zin af spel
Het spel maak de zin af kan in grote en kleine groepen gespeeld worden. Een leuke variatie is om de kinderen tekeningen te laten maken bij het verzonnen verhaal.

Het maak de zin af spel

Bij het maak de zin af spel moet iedereen om de beurt een zin maken. Het beste kan je hiervoor met de groep in een kring gaan zitten. Het spel is goed voor de woordenschat van de kinderen.

Wijs een deelnemer aan die mag starten met het maak de zin af spel. Deze speler mag de eerste zin verzinnen en bedenkt ook het eerste woord (in het onderstaande voorbeeld dik gedrukt) van de zin die zijn of haar buurman moet maken.

De spelers mogen om de beurt een zin verzinnen, het spel draait met de klok mee. Zo ontstaat er een verhaal wat je met de hele groep maakt.

Maak de zin af voorbeeld verhaal

De speler die begint verteld:
"Bert ging naar de dierentuin en..."

De volgende speler gaat verder:
"ging daar naar de leeuwen kijken. Wat..."

De volgende speler in de kring gaat verder:
"hij daar zag was een verassing. De..."

De volgende speler in de kring gaat verder:
"leeuw zat niet meer in zijn hok. Maar..."

De volgende speler in de kring gaat verder:
"liep over het dak van de ijskraam. Iedereen..."

En zo kan het verhaal nog heel lang doorgaan. Spreek daarom met de groep af hoe veel rondjes het verhaal door de kring maakt voordat het afgelopen is. Begin af en toe met een 'nieuw' verhaal.

Variaties

  1. Door het verhaal door een deelnemer op de laten schrijven kan je later de verzonnen verhalen terug lezen.
  2. Laat de kinderen bij de verzonnen verhalen illustraties maken. In het bovenstaande voorbeeld ging het verhaal over Bert die een bezoekje aan de dierentuin bracht. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld een dierentuin tekenen, of de verschillende (wilde) dieren die daar leven.
  3. Voor dit spel hoef je niet persé in een kring te zitten. Je kan bijvoorbeeld ook een papiertje door de klas door laten geven waarop iedereen steeds de volgende zin moet schrijven. Als een deelnemer een zin heeft geschreven vouwt deze het stukje waar de zin staat naar achter zodat de volgende 'schrijver' deze niet kan lezen. Alleen het nieuwe woord waarmee de zin gemaakt moet worden is zichtbaar.

Tips

  • Sommige kinderen verzinnen makkelijk een nieuwe zin en sommige kinderen hebben daar wat meer moeiten mee. Help als spelleider met het verzinnen van de volgende zin.
  • Als de kinderen wat ouders zijn en goed kunnen lezen en schrijven kan je ook een groot verhaal of een klein boekje op de maak de zin af manier maken.

Benodigdheden

  • Stoelen in een kring
  • Eventueel pen en papier om de verhalen op te schrijven.
Gerelateerde activiteiten