Moordenaartje Spel


Wie is de Moordenaar

Moordenaartje is een spannende kringspel waarin iemand de moordenaar is en de andere kinderen een knipoog moet geven. Ontvangen ze een knipoog? Dan vallen ze dood neer. Er is echter ook een rechercheur die moet ontdekken wie de knipogen geeft. Lukt het de rechercheur de moordenaar te ontmaskeren?

Tekst gaat verder onder de afbeelding moordenaartje

Knipoog moordenaar

Ga met alle kinderen in een kring zitten. Dit kan zowel op stoelen als op de grond.

Wijs nu een kind aan die de rechercheur gaat spelen. De rechercheur moet even naar de gang zodat in de kring bepaald kan woorden wie de moordenaar is en de knipogen gaat uitdelen.

Als de moordenaar is gekozen en iedereen weet wie het is mag de rechercheur van de gang terug komen. De spelleider ontvangt de rechercheur en verteld hem dat er iets vreselijks is gebeurd. Er is namelijk een moordenaar onder ons. Alleen weten wij, en de politie helaas niet wie het is. Zou de rechercheur ons kunnen helpen?

Nu de rechercheur in het midden van de kring staat is het zaak dat de moordenaar zo onopvallend mogelijk andere kinderen een knipoog gaat geven. Als ze een knipoog krijgen vallen ze met veel geluiden op de grond. Ze doen alsof ze dood gaan.

Als het de rechercheur niet lukt om de moordenaar aan te wijzen voordat alle deelnemers vermoord zijn dan wint de moordenaar. Weet de onderzoeker wel wie de dader is? Dan wijst hij diegene aan en beoordeeld de spelleider of dit klopt. De moordenaar is nu de rechercheur in het volgende spel (ronde).

Moordenaartje spelregels

Bespreek voordat het spel begint duidelijk wat de spelregels zijn. Zo weet elk kind waar hij of zij aan toe is.

Er mag maar één kind de moordenaar spelen. Spreek dus duidelijk af dat niemand anders knipogen mag geven. Uiteraard mogen de kinderen wel de rechercheur een beetje misleiden door bijvoorbeeld gekke bekken te trekken als hij ze aankijkt.

Dit spel duurt ongeveer 20 minuten.

Variaties

  1. De spelers staan naast elkaar, met hun rug naar de aanvoerder. Die verdeelt de rollen door de moordenaar drie klopjes op zijn rug te geven, de politieagent twee en de voorbijgangers één.
  2. De spelers lopen rond. Ze weten niet van elkaar of ze de moordenaar, de agent of een voorbijganger zijn. De moordenaar 'vermoordt' zijn slachtoffer met twee kneepjes. Maar als hij de agent pakt, is hij erbij.
  3. Een voorbijganger die twee keer geknepen is, zet nog twee stappen, slaakt dan een kreet en valt 'dood' neer. De rest loopt door. De agent moet de moordenaar ontmaskeren voordat hij opnieuw toeslaat.

Tips

  • Spreek duidelijk af wat wel mag en wat niet.
  • Zorg dat de kinderen zich niet pijn kunnen doen als ze 'dood' neervallen.
  • Maak het spel spannender door af te spreken dat de deelnemers een paar seconden wachten met doodvallen nadat ze een knipoog hebben gehad. Hierdoor is het voor de rechercheur moeilijker om de dader aan te wijzen.

Benodigdheden

  • Ruimte waarin je in een kring kan gaan zitten.
  • Een plek waar de rechercheur even heen kan als de moordenaar aangewezen wordt.
Gerelateerde activiteiten