Namenspel


Het namenspel is bedoeld als kennismakingsspel om nieuwe namen te leren kennen en te onthouden. Het spel lijkt een beetje op het spel: Ik ga op reis en neem mee maar in plaats van voorwerpen te benoemen die mee op reis gaan moeten spelers de namen van de mensen uit de kring benoemen.

Speluitleg

Alle spelers gaan in een kring zitten. Door een namenrondje te doen, waarbij iedereen verteld hoe hij/zij heet, weten de spelers van elkaar hoe ze heetten.

Een van de spelers begint het namenspel door zichzelf te introduceren, hij/zij noemt daarbij zijn/haar naam, in dit geval: "Ik ben Kees". De speler links van hem neemt de beurt over en zegt: "Ik ben Pieter en naast mij zit Kees". De speler links van hem gaat verder en zegt "Ik ben Mees en naast mij zitten Pieter en Kees".

Zo gaat het spel verder door de kring totdat het deelnemers niet meer lukt de namen te onthouden.

Variaties

  1. Je kunt dit spel ook spelen met een bal. De spelers moeten een bal naar een speler gooien en hierbij de naam van deze speler noemen. De bal mag maar één keer bij elke speler komen.
  2. In plaats van namen kan je het spel ook spelen met bijnamen. Bijvoorbeeld een bijnaam noemen die begint met de eerste letter van je eigen naam, bijvoorbeeld "Grappige Gijs".
  3. Ook kan je een consequentie verbinden aan het niet weten van een naam. Dit kan vooral grappig zijn als je het spel speelt met een groep die elkaar al wat beter kennen.

Tips

  • Help de kinderen waar nodig met het noemen van een naam. Noem bijvoorbeeld de eerste letter van een naam zodat de kinderen zich de naam misschien beter kunnen herinneren.

Benodigdheden

  • Stoelen om in een kring te zetten
  • Ruimte voor de activiteit, bijvoorbeeld een klaslokaal
Gerelateerde activiteiten