Poortbal


Poortbal is een balspel waarbij de spelers de bal door elkaar benen heen moeten spelen. Wie als langste in de kring blijft heeft het spel gewonnen.

Poortbal is ook bekend als Poortjesbal en Chinees voetbal.

Speluitleg

Alle spelers staan in een cirkel met de benen uit elkaar. De spelleider start het spel door een bal in de groep te gooien, alle spelers mogen nu proberen de bal tussen elkaars benen door te spelen. Wanneer iemand daarin slaagt, moet de persoon die de bal tussen zijn benen doorgespeeld kreeg andersom gaan staan. Het spel wordt dan verder gespeeld.

Als de bal tussen de benen gaat van iemand die al in de andere richting staat, is diegene af. De rest van de kring sluit zich aan en het spel gaat verder. Diegene die tot het einde in de cirkel weet te blijven, is de winnaar van het spel.

Variaties

  1. Er kan een extra regel worden toegevoegd, bijvoorbeeld dat het niet is toegestaan de bal door de benen van de persoon naast je te spelen. Dit betekent echter dat het spel afgelopen is zodra er nog maar drie spelers over zijn.

Tips

  • Laat een paar spelleider of spelers rondom de kring staan, zodat de doorgeschoten ballen snel in het spel kunnen worden teruggebracht.

Benodigdheden

  • Speelveld of ruimte
  • Bal
Gerelateerde activiteiten