Rad van fortuin


Het Rad van Fortuin is een spel dat vroeger op tv gespeeld werd. In het spel moeten de spelers zo veel mogelijk geld verdienen door de juiste draai aan het rad te maken. Het winnende team wint iets lekkers zoals een zakje snoep.

Tekst gaat verder onder de afbeelding rad van fortuin

Rad van fortuin spel

Verdeel de deelnemers in meerdere kleine groepjes. Dit zijn de groepjes waarin de spelers moeten samenwerken.

Zet het rad van fortuin neer. Je kan dit rad zelf maken of een bestand rad gebruiken met vakjes. Maak op het rad verschillende vakjes:

 • Geldbedragen (9x)
 • Geldbedragen met een spelletje (9x)
 • Bankroet (1x)
 • Skip it (1x)
 • Moneyswitch (1x)
 • Wisselen van groepen (1x)
 • Cadeautje (1x)
 • Opnieuw draaien (1x)

Om de beurt mag elke groep aan het rad draaien.

Als het rad op een geldbedrag komt, mag de groep een medeklinker-letter zeggen. Als de genoemde letter (2x, 3x, 4x enz.) in het woord voorkomt, wordt het geldbedrag (2x, 3x, 4x enz.) op hun scorebord genoteerd. Ze krijgen nog een beurt aan het rad. Als de genoemde letter niet in het woord voorkomt, is de beurt voorbij. Ze mogen ook een klinker zeggen, maar die moeten ze eerst kopen (250 euro).

Als het wiel op een Geldbedragen met een spelletje uitkomt, spelen we eerst dat spel. Het team dat het spel wint, mag dan een medeklinker zeggen of een klinker kopen volgens hetzelfde principe als hierboven.

Als je bankroet raakt, verliest het team het hele bedrag dat ze in de huidige ronde open hebben staan. Geldbedragen die ze in vorige rondes op vorige woorden hebben verzameld, staan vast en kunnen ze niet opnieuw verliezen.

Als het rad op skip it komt moet het team een beurt overslaan en krijg het volgende team de beurt.

Moneyswitch betekent dat het uitstaande geldbedrag van de verschillende teams met elkaar wordt verwisseld (van links naar rechts).

Wanneer het wiel op het wisselen van groepen komt, worden de groepen gewisseld op basis van een verdeelspel.

Bij het cadeautje mag de groep kiezen tussen 3 bekers. Onder 2 bekers zit een bepaald geldbedrag (dat ze blindelings zelf mogen trekken), onder 1 beker zit een bankroet. Ze kunnen er ook voor kiezen het cadeautje niet aan te nemen, maar daarmee is ook hun beurt voorbij.

Bij opnieuw draaien moet het team een bepaald geldbedrag naar keuze inzetten en het wiel een tweede keer laten draaien. Als het rad op een geldbedrag terechtkomt (met of zonder spel maakt niet uit), krijgt het team het ingezette bedrag. Als het rad op één van de 6 speciale vakjes terechtkomt, verliest die groep het ingezette bedrag van hun puntentotaal en wordt het bedrag gelijk verdeeld over de andere groepen.

Pas als een groep aan de beurt is, mogen ze een gokje wagen naar het woord. Hebben ze het goed, dan staat ieders open score vast en kunnen ze die niet meer kwijtraken en krijgt het team dat het woord goed geraden heeft 200 euro extra. Heeft het team het fout geraden, dan gaat de beurt over naar het volgende team.

Spelletjes

Variaties

 1. Een leuke variatie, of tweede ronde, kan gespeeld worden met het raden van uitdrukkingen en gezegden. Elk team moet zich onderverdelen in personen die de uitdrukkingen zullen raden en iemand die zal zoeken. De letters zullen een voor een in verschillende volgorde verschijnen. Op het moment dat het team denkt de uitdrukking gevonden te hebben, moeten ze die

Tips

 • Het spel kan snel complex worden. Verzeker je ervan dat iedere deelnemer weet hoe het spel werkt en dus ook mee kan spelen.

Benodigdheden

 • Bal
 • 3 bekers
 • Rad van fortuin
 • Whiteboardjes
 • Powerpoint
Gerelateerde activiteiten