Ratten en Raven


Ratten en Raven is een populair renspel onder kinderen. In het spel worden de spelers in twee groepen verdeeld: de ratten en de raven. Gedurende het spel wordt er een verhaal verteld waarin ratten en raven voorkomen. Als deze twee diersoorten benoemt worden mogen de spelers elkaar aftikken.

Het spel is afgelopen als alle ratten of raven zijn afgetikt. De spelers van de groep die overblijft hebben gewonnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding ratten en raven spel
In het ratten en raven spel moeten de spelers elkaar proberen af te tikken zodra de ratten of raven worden genoemd in een verhaal.

Het Ratten en Raven spel

De groep kinderen wordt in twee groepen verdeeld: de ratten en de raven. Deze moeten straks elkaar gaan proberen af te tikken. Maak van het touw twee lijnen die ongeveer 10 tot 15 meter uit elkaar liggen. Dit is de 'achterlijn'.

De spelers gaan precies in het midden van de twee 'achterlijnen' in een rij staan, met de ruggen tegen elkaar. De ene rij is die van de ratten en de andere rij die van de raven.

Het is de bedoeling dat wanneer de spelleider "ratten" zegt, de ratten wegrennen en de raven moeten proberen ze te af te tikken. Maar ook andersom. Als de spelleider "raven" zegt, rennen de raven weg en rennen de ratten achter hen aan. Zodra de spelers over de 'achterlijn' zijn zijn ze veilig. Als iedereen is getikt of achter de lijn is begin het spel weer in het midden.

De spelleider moet de "ratten" en "raven" door middel van een verhaal proberen te verbergen. Hoe subtieler de spelleider de ratten en raven vermengd in een verhaal, hoe moeilijker het is voor de kinderen om om tijd te gaan rennen. Ze moeten dus heel de tijd goed luisteren naar wat er in het verhaal verteld wordt.

Kinderen die zijn afgetikt kunnen aan de kant van het speelveld gaan zitten. Een andere optie is dat de kinderen die zijn afgetikt vanaf dat moment bij het andere team horen. In dat geval kunnen zij verder spelen.

Voorbeeld Ratten en Raven verhaal

Vorige week ging ik op bezoek bij mijn opa die in een boerderij woont. Ik ging in de schuur op zoek naar oude spullen toen er opeens vlak voor mijn voeten een rat weg sprong.

Ik schrok hier toch wel een beetje van dus ik rende de schuur uit naar buiten. Van een afstandje keek ik naar de schuur en zag ik dat er bovenin een dakpan los zat. Toen opeens bewoog daar iets, het waren een aantal raven die een nestje aan het maken waren.

De rest van het verhaal mag een enorm onzin verhaal zijn, zolang er maar af en toe ratten en raven in voorkomen. Ook op momenten dat de kinderen het niet aan zien komen en zelfs het tegendeel verwachten, of zelfs helemaal geen ratten of raven verwachten.

Variaties

  1. Door woorden te gebruiken die op de woorden 'ratten' of 'raven' lijken creeer je verwarring en daarmee extra spanning in het spel. Gebruik bijvoorbeeld: RA, RAMBO, RAMBOL etc.
  2. Als je een specifiek thema zou willen gebruiken kan je de ratten en raven natuurlijk makkelijk vervangen voor andere woorden. Bijvoorbeeld: Romeinen en Grieken.

Tips

  • Spreek duidelijk af wat de spelregels van ratten en raven zijn.
  • Let op dat de kinderen niet tegen elkaar oprennen als je kort na elkaar ratten en raven noemt in je verhaal.

Benodigdheden

  • Speelveld of grote ruimte
  • Twee touwen om de lijnen mee aan te geven
Gerelateerde activiteiten