Reus en kabouter


Reus en kabouter is een spannend tikspel waarbij een speler de reus is en de andere speler kaboutertjes.

Spel

Één kind is de tikker (reus) die zit in zijn huis, de rest van de kinderen zijn de kabouters en zitten in een kring (met een kleine opening). De reus komt uit zijn huis en belt bij de kabouters aan en zegt: “kabouters komen jullie spelen?” kabouters roepen “NEE!” De reus gaat terug naar huis en gaat slapen.

Een van de kabouters die aangewezen wordt door de lesgever loopt naar het huis van de reus en belt aan: “reus kom je buiten spelen?” de reus slaapt door. De kabouter tikt op de neus van de reus. De reus wordt wakker en roept “JAA” en rent achter de kabouter aan.

De kabouter gaat door de opening van de kring terug naar zijn plekje voordat hij getikt is door de reus. De spelleider kiest nu een nieuwe reus.

Variaties

  1. Het spel kan moeilijker gemaakt worden voor de tikker door meerdere ingangen in de kring te maken.
  2. Het spel kan makkelijker gemaakt worden voor de tikker door af te spreken dat de kabouter moet wachten met rennen totdat de reus “Jaa” roept.

Tips

  • De tikker kan het beste zo gaan liggen dat deze wel snel weg kan rennen om de kabouter te tikken.
  • De loper kan het beste kleine korte pasjes maken met de voeten zodat deze extra hard rennen.
  • Omdat er maar twee kinderen tegelijk rennen, is het spel redelijk passief. Het werkt het best in combinatie met een vrij beweeglijk spel, zodat de kinderen wat beweging krijgen.

Benodigdheden

  • 1 rood lintje
  • 1 blauw lintje
  • Stoepkrijt, pylonen of blokjes om het veld mee aan te geven
Gerelateerde activiteiten