Sardientje


Sardientje, ook wel bekend al omgekeerde verstoppertje is een verstopspel waarbij één persoon zich verstopt. Terwijl de rest van de spelers naar hem of haar op zoek gaat. Maar hier komt de twist: de verstopper stuurt hints en tips via WhatsApp om jullie te helpen hem te vinden!

Het kan een puzzelachtige tekst zijn of zelfs een foto. Durf jij de uitdaging aan? Ga samen met je vrienden op jacht, ontdek de beste verstopplekken en geniet van de spanning terwijl je de verstopper probeert te vinden. Wie weet, misschien ben jij wel de ultieme detective! Bereid je voor op een spel vol plezier, teamwork en verrassingen. Het is tijd om Sardientje te spelen!

Het sardientjes spel

Bij Sardientje gaat het erom dat één persoon zich verstopt, terwijl iedereen andersom naar hem of haar op zoek gaat. Het leuke is dat de verstopper hints en tips stuurt via een groepschat op WhatsApp. Deze hints kunnen bestaan uit tekstberichten, spraakberichten of zelfs foto's om het extra uitdagend te maken.

Het spel begint met het kiezen van een verstopper. Deze persoon krijgt wat tijd om een goede verstopplek te vinden terwijl de rest van de spelers de ogen dichtdoet en telt. Nadat de tijd om is, begint het zoeken! Iedereen gaat op pad, op zoek naar de verstopper, maar er is een twist. De verstopper blijft niet stil zitten, maar blijft hints en tips doorsturen naar de groepschat. Dit kan een cryptische aanwijzing zijn, zoals een raadsel of een beschrijving van de omgeving, of het kan zelfs een deel van een foto zijn waarop de verstopper te zien is.

Het doel is om de verstopper zo snel mogelijk te vinden. Zodra je de verstopper hebt gevonden, verstop je jezelf ook op dezelfde plek. Dit betekent dat het steeds drukker wordt op de verstopplek naarmate meer spelers hem vinden. Degene die als laatste de verstopper vindt, is de verliezer van het spel.

Sardientje is een erg flexibel spel en je kunt het aanpassen aan de omgeving waarin je speelt. Je kunt ervoor kiezen om binnen te spelen, waarbij je de verstopper beperkt tot specifieke kamers of gebieden. Als je buiten speelt, kun je de grenzen afbakenen waarbinnen je je kunt verstoppen. Dit zorgt voor extra variatie en uitdaging.

Variaties

 1. Speel Sardientje in het donker met behulp van zaklampen. De verstopper kan de zaklamp gebruiken om aanwijzingen te geven door schaduwen te maken of op objecten te schijnen. Dit voegt een extra laag spanning en mysterie toe aan het spel.
 2. In plaats van dat de laatste persoon die de verstopper vindt de nieuwe verstopper wordt, kan de verstopper zelf meedraaien in het spel. Dit betekent dat elke keer als iemand de verstopper vindt, ze zich samen op dezelfde verstopplek verstoppen. Dit zorgt voor steeds vollere en grappigere verstop plekken naarmate het spel vordert.
 3. Verdeel de spelers in teams en laat elk team zijn eigen verstopper hebben. De teams kunnen dan tegelijkertijd zoeken en proberen elkaars verstopplekken te ontdekken. Het team dat als eerste alle andere verstopplekken vindt, wint het spel.
 4. Geef het spel een thema om het nog leuker te maken. Bijvoorbeeld, speel Sardientje in een piratenstijl waarbij de hints en aanwijzingen gerelateerd zijn aan piraten. Of speel een futuristische versie van Sardientje waarbij de hints en aanwijzingen te maken hebben met ruimtereizen. Laat je fantasie de vrije loop en creëer een thema dat past bij de interesses van de kinderen.

Tips

 • Zorg voor een goede en veilige speelomgeving. Markeer eventuele gevaarlijke gebieden of beperk de speelruimte om ervoor te zorgen dat niemand zich verwondt tijdens het spel.
 • Zorg ervoor dat alle spelers een smartphone hebben met toegang tot WhatsApp, zodat iedereen de hints kan ontvangen en doorsturen.
 • Moedig de verstopper aan om creatieve hints te bedenken. Dit maakt het spel leuker en uitdagender voor iedereen.
 • Bepaal van tevoren de duur van het spel. Als je een tijdslimiet instelt, zorgt dit voor een spannende race tegen de klok.
 • Laat de kinderen samenwerken en strategieën bedenken om de verstopper sneller te vinden. Dit bevordert teamwork en creatief denken.

Benodigdheden

 • Een groep enthousiaste kinderen (minimaal drie spelers).
 • Smartphones met WhatsApp geïnstalleerd.
 • Een speelruimte, binnen of buiten, afhankelijk van je voorkeur.
 • Eventuele markeringen of grenzen om de speelruimte af te bakenen.
Gerelateerde activiteiten