Sjoelen


Sjoelen is een oud spel dat al eeuwenlang in Nederland en Vlaanderen wordt gespeeld. Het wordt vaak gespeeld als onderdeel van Oud Hollandse spelletjes.

Tekst gaat verder onder de afbeelding sjoelen
Sjoelen speel je met een sjoelbak en sjoelstenen.

Wat is sjoelen?

Sjoelen wordt gespeeld op een sjoelbak. De sjoelbak heeft vier smalle poortjes waar je in totaal 30 sjoelstenen doorheen moet schuiven om punten te scoren. Elke poortje geeft een ander aantal punten. De speler met de meeste punten na drie ronden wint.

Spelregels sjoelen

Om sjoelen te kunnen spelen heb je een sjoelbak en 30 sjoelstenen nodig.
Aan het einde van de sjoelbak bevinden zich vier poortjes met boven elk poortje een aantal puntjes: het aantal punten dat dit poortje of vakje waard is.

De bedoeling is om de sjoelschijven door deze openingen te schuiven. Als alle stenen geschoven zijn, worden de stenen die niet in een poortje zitten weer bij elkaar gepakt. Deze worden gebruikt voor de tweede en derde ronde. Na drie rondes worden de punten geteld.

Puntentelling sjoelen

Het aantal punten is gebaseerd op het aantal stippen op elk poortje. Het is echter ook mogelijk om bonuspunten te verdienen:

  • Als je achter elke poort een steen hebt, wordt de waarde van deze vier stenen verdubbeld. Als je in elk vakje een steen hebt, krijg je geen 10 punten, maar 20 punten. Als je twee stenen in elk vakje hebt, krijg je 40 punten.
  • Het maximum aantal punten dat je kan scoren met 30 schijven is 148 (7x 4 stenen met 20 punten + 2x een steen met 4 punten). Als je 148 punten scoort in een ronde, mag je nog twee schijven gooien. Als je 148 punten haalt in twee rondes, mag je nog 1 keer gooien.

Variaties

  1. Een leuke variatie op sjoelen is om er een competitie van de maken. Zo ontstaat er een wedstrijd waar iedereen tegen elkaar moet spelen en is er uiteindelijk één kampioen.

Tips

  • Als een sjoelschijf heel hard gespeeld wordt kan deze soms terug ketsen naar de poort. In dat geval mag de steen opnieuw gespeeld worden.
  • Als het spel te moeilijk is kan je afspreken dat de spelers vaker dan 3 keer mogen schuiven.

Benodigdheden

  • Sjoelbak
  • Sjoelstenen
  • Tafel
Gerelateerde activiteiten