Smokkelspel


In het smokkelspel, ook wel bekend als het douanespel, moeten de deelnemers smokkelwaar gaan smokkelen. Dit kan bijvoorbeeld nep geld, pakketjes, waardevolle stoffen of iets anders zijn. De douane (een deel van de deelnemers) zal proberen te voorkomen dat de smokkelaars hun waren kunnen smokkelen.

Het douane- smokkelspel duurt ongeveer 40 tot 50 minuten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding smokkelspel
Als smokkelwaar kan je bijvoorbeeld Monopoly nep geld gebruiken.

Het Douanespel

Deel de groep op in 1/3 douanebeambte en 2/3 smokkelaars. Vertel de groep dat jullie het douanespel / het smokkelspel gaan spelen. Misschien kennen sommige kinderen dit spel al omdat ze dit eerder gedaan hebben. Weet iemand hoe het spel werkt?

De smokkelaars gaan nep geld smokkelen (bijvoorbeeld geld van een monopoly spel). Het levert een spannend spel op omdat de deelnemers enorme bedragen in hun broekzak hebben.

Word je getikt door de douane, dan geef je je geld af en gaat vervolgens naar het beginpunt. Daar krijg je weer smokkelwaar en je kunt opnieuw starten. Hoeveel geld of smokkelwaar wordt er in een bepaalde tijd overgebracht?

Smokkelspel kaartjes

Op de smokkelspel kaartjes staat de smokkelwaar afbeeld. Je kan ook "echte" smokkelwaar gebruiken maar het gebruik van douanespel kaartjes kan het spel diverser maken omdat je allerlei kaartjes kan maken.

Op de smokkelkaartjes kunnen bijvoorbeeld de volgende smokkelwaar staan:

Smokkelwaar Waarde
Luxe parfum € 10,-
Horloge € 50,-
Slangenleren tas € 100,-
Bondjas € 150,-
Vat olie € 250,-
Baal tabak € 300,-
Pallet drank € 500,-
Archiefkast met geheimen documenten € 1000,-
Drugs € 2000,-
Kunst (duur schilderij) € 5000,-
Edelmetaal € 10.000,-
Diamant € 50.000,-

Variaties

 • Je kunt afspreken dat alle spelers tenminste één biljet krijgen. Je kunt de verdeling van het geld ook overlaten aan de groep, maar spreek dan wel af dat er bijvoorbeeld niet meer dan drie biljetten of kaartjes gesmokkeld mogen worden per keer. Je kunt ook een maximum bedrag per deelnemer afspreken.
 • Gebruik in plaats van smokkelspel kaartjes echte producten die gesmokkeld moeten worden. Zo kan je bijvoorbeeld kleine zakjes vullen met meel of poedersuiker en dit als "drugs" smokkelen.
 • Voordat je het douanespel gaat spelen kan je een les wijden aan (verboden) smokkelwaar.
 • Een leuke variatie op het smokkelspel is het spel Levend stratego.
 • Ga naar het Belasting en Douane museum in Rotterdam.

Tips

 • Je kunt dit spel heel gemakkelijk drie keer achter elkaar spelen: groep a en b starten als smokkelaar en groep c als douane. Daarna zijn achtereenvolgens a en b voor een periode douane en zijn b en c, achtereenvolgens a en c smokkelaar.
 • Laat de groep die douane is hesjes of lintjes aantrekken. Zo is voor iedereen duidelijk wie de douane speelt in het smokkelspel.
 • Door het spel in een park of bos te spelen kunnen de kinderen zich goed verstoppen.
 • Maak duidelijke afspraken over de regels van het spel. Als iemand getikt wordt moet diegene bijvoorbeeld ook echt alles aan de douane geven en niet stiekem iets achterhouden.

Benodigdheden

 • Douanespel kaartjes of smokkelwaar
 • Fluitje om een startsignaal te kunnen geven
 • Lintjes of hesjes zodat de douane herkenbaar is
Gerelateerde activiteiten