Snoephappen


Snoephappen is een populair Oud Hollands spelletje en wordt vaak op koningsdag gespeeld door kinderen. In het spel mogen de deelnemers van de bodem van een bak met water snoepjes proberen te pakken met hun mond. Hiervoor moeten ze dus met hun hoofd onder water en hun adem goed inhouden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding snoephappen
Met snoephappen proberen de kinderen snoep met hun mond van de bodem van een bak water te pakken.

Snoephappen in een bak met water

Vul een bak of een afwasteiltje met water. Leg wat snoep op de bodem van deze bak met water. Gebruik hiervoor harde snoepjes verpakt in plastic, zoals zuurtjes. De deelnemers mogen nu om de beurt proberen om snoepjes van de bodem te pakken. Dit doen ze door hun handen achter hun rug te houden en hun hoofd onder te dompelen in het water. Zo proberen ze met hun mond een snoepje te pakken. Als het lukt, mogen ze het snoep opeten.

Welk snoep is geschikt?

Hiervoor kunnen het beste snoepjes gebruiken die verpakt zijn in een snoeppapiertje. Denk bijvoorbeeld aan lolly's, napoleons of toffees. Doordat de snoepjes verpakt zijn lossen ze niet op in het water en kunnen de deelnemers ze ook nog eens makkelijker beetpakken met hun tanden.

Variaties

  1. Een leuke variaties is appelhappen. In plaats van snoep laat je een appel drijven in het water. Deze appel moet zonder de handen te gebruiken uit het water gehaald worden.

Tips

  • Spreek af dat de kinderen hun gepakte snoep niet direct mogen opeten maar bijvoorbeeld tijdens een later moment als iedereen wat snoepjes verzameld heeft.

Benodigdheden

  • Een grote bak (bijvoorbeeld een afwasteiltje)
  • Snoepjes (die tegen water kunnen) of appels
  • Water
Gerelateerde activiteiten