Spijkerpoepen


Spijkerpoepen is een echt 'oud Hollands spel'. Tijdens het spel moeten de deelnemers proberen de spijker, die aan een touwtje tussen de benen hangt, in het flesje te krijgen. Wie het snelste de spijker in het flesje heeft 'gepoept' wint het spel.

Je kan dit spel zowel tegelijkertijd tegen elkaar spelen of één voor één en de tijd bijhouden met een stopwatch.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding spijkerpoepen
Spijkerpoepen is een grappig en leuk spel waarin de behendigheid van de deelnemer op de proef wordt gesteld. Wie heeft als eerste zijn spijker in de fles?

Speluitleg

Om het spel spijkerpoepen te kunnen spelen is het belangrijk dat je spijkers, touw en bierflesjes hebt. Knip van het touw stukjes van ongeveer 80 cm en bevestig hieraan de spijkers. Dit kan je doen door een knoopje in het touw te maken.

Belangrijk is dat wanneer het touwtje bij de deelnemer bevestigd wordt dat de spijker niet te hoog (de spijker komt dan snel stil te hangen) maar ook niet te laag hangt (de spijker bungelt enorm heen en weer). Dit maakt het spel voor iedereen leuker (de succes ervaring voor iedereen is belangrijk).

Spelregels

De kinderen die aan de beurt zijn krijgen het touwtje met de spijker bevestigd aan hun broek. Gebruik hiervoor de lusjes waar de riem door heen kan. Uiteraard kan het touw ook aan de riem vast gemaakt worden. Let bij het bevestigen van het touwtje erop dat de lengte goed is. Voor het bevestigen van het touwtje kun je gebruik maken van een knijper of klemmetje.

Zet de bierflesjes naast elkaar klaar zodat de deelnemers hier de spijker boven kunnen laten bungelen. De deelnemers mogen klaar gaan staan en als de spelleider het start signaal geeft beginnen met het spel.

De spijker moet nu zo snel mogelijk in de fles komen zonder dat hiervoor de handen gebruikt mogen worden. Door in de 'poep houding' te gaan zitten en de benen en heupen goed te bewegen kan de richting van de spijker beïnvloed worden. Voor de deelnemer zal dit de concentratie en coördinatie op de proef stellen. Tegelijkertijd is het voor de toeschouwers (de kinderen die niet aan de beurt zijn) een hilarisch gezicht om iedereen te zien stoeien met de spijker en het flesje en natuurlijk de toch wat vreemde (poep) houding.

De deelnemer die als eerste de spijker in de fles heeft gepoept wint het spel.

Dit spel duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

spijkerpoepen spel

Variaties

  1. Er kunnen twee deelnemers tegen elkaar het spel spelen of iedereen uit de groep tegelijk. Door steeds met twee deelnemers het spel te spelen zal het voor iedereen spannender worden. Het spel duurt langer en de kinderen die niet spelen kunnen de spelende deelnemers aanmoedigen.
  2. Iedere deelnemer gaat om de buurt spijkerpoepen en de spel begeleider houdt de tijd bij en maakt een lijst waar iedereen op staat. Wie is het snelst?
  3. Een leuke variant is estafette spijkerpoepen. De kinderen verdeel je in twee kleinere groepjes. Elke groep krijgt een eigen fles en vormt een rijtje voor deze fles. Als het startsein is gegeven mogen de kinderen afwisselend gaan spijkerpoepen. Pas als de spijker in het flesje zit is de volgende uit de groep aan de beurt . Het groepje wat als eerste helemaal klaar is heeft gewonnen.

Tips

  • Zorg dat bij iedere deelnemer het touw niet te kort of te lang is. Dit maakt het spel voor iedereen leuker.
  • Experimenteer met de lengte van de touwtjes. Dit maak het moeilijker of makkelijker.
  • Als een kind het niet lukt om de spijker in de fles te krijgen mag een ander kind hem of haar helpen. Lukt het nog steeds niet? Misschien kan de spel begeleider helpen.
  • Spijkerpoepen is een spannend spel. Maak duidelijke afspraken met de kinderen over wat wel en wat niet mag. Kinderen kunnen zich wel eens verliezen in een spel en veel te druk doen.
  • Door de flesjes een beetje te vullen met zand of water valt deze minder snel om als iemand tegen het flesje aan stoot.

Benodigdheden

  • Spijkers
  • Touw
  • Bierflesjes
  • Knijpers of klemmetjes (voor de bevestiging van de touwtjes)
Gerelateerde activiteiten