Stand in de Mand


Stand In De Mand is een leuk ren- en vangspel waarbij de deelnemers zo ver mogelijk moeten wegrennen zodat ze niet makkelijk afgegooid kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Stand in de mand
Bij stand in de mand en de bal is voor spel moeten deelnemers zo hard mogelijk wegrennen totdat de vanger Stop heeft geroepen.

Stand in de Mand spel

Bij het spel Stand in de Mand heeft één deelnemer de bal, de andere kinderen staan in een kring eromheen. De deelnemer met de bal gooit deze hard omhoog en roept: 'Stand In De Mand en de bal is voor Julia (of een andere naam van iemand die mee doet met het spel)'.
Alle andere deelnemers moeten nu zo hard mogelijk wegrennen totdat, in dit geval Julia, de bal heeft gepakt en roep 'Stop!'. Iedereen moet nu stoppen met rennen en stil staan op de plaats waar hij of zij gestopt is.

De tikker (in dit voorbeeld Julia) mag nu proberen met de bal iemand uit de groep, meestal de deelnemers die dichtbij staan, af te gooien. De spelers mogen proberen de bal te ontwijken, zolang ze maar niet van hun plek afgaan. Als een speler geraakt is dan is diegene af en mag de tikker (Julia) de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen door te roepen: 'Stand In De Mand en de bal is voor...'.

Variaties

  1. In plaats van deelnemers af te gooien kan je ook afspreken dat de bal tussen de benen van de weg gerende deelnemers gerold moet worden. Ze mogen hierbij niet bewegen of verplaatsen.
  2. Het spel kan je langer laten duren door deelnemers 'levens' te geven. Het duurt dan even voordat ze af zijn.
  3. Als er 'stop!' is geroepen moeten de deelnemers op één been gaan staan. Als ze hun evenwicht verliezen zijn ze af.

Tips

  • Als kinderen de bal nog niet zo goed kunnen vangen dan kan je afspreken dat de bal één, twee of een aantal keer mag stuiteren voordat de vanger hem mag vangen.
  • Hoe sneller de tikker de bal heeft gevangen of gepakt hoe minder ver de deelnemers weg gelopen kunnen zijn en dus makkelijk af te gooien zijn.
  • Zorg dat deelnemers allemaal aan de beurt komen. Spreek bijvoorbeeld af dat een naam maar één of twee keer genoemd mag worden.

Benodigdheden

  • Genoeg ruimte om weg te kunnen rennen. Bijvoorbeeld een gymzaal of schoolplein
  • Een bal
Gerelateerde activiteiten