Stelten lopen


Bij stelten lopen moeten de spelers op stelten een parcours afleggen. De spelers die dit als snelste weten te doen zonder te vallen (de grond aan te raken) winnen het spel. Dit Oud Hollandse spelletje kan gespeeld worden met verschillende soorten en hoogtes stelten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding stelten lopen
Stelten lopen is even oefenen maar als je het kan super leuk!

Hoe loop je op stelten

Als je wilt leren stelten lopen dan kun je de stelten het beste eerst tegen een muur zetten. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de stelten is, zodat je er zelf nog tussen past. Ga met je rug tegen de muur staan, tussen de stelten in, en steek je armen voor de stelten langs als je ze vastpakt. Vervolgens plaats je eerst je ene voet en daarna je andere voet op de steunen aan de binnenkant van de stelten. Nu ga je op de stelten staan, maar leun je nog wel tegen de muur. Zet jezelf af van de muur en probeer je evenwicht te vinden. Breng de stelten met je handen steeds iets omhoog, zodat je kleine stapjes kunt maken. Leg je gewicht op je linkervoet als je je rechter wilt optillen en ook andersom. Als het lopen met stelten eenmaal makkelijker gaat, kun je ook proberen om zonder hulp van de muur op je stelten te klimmen.

Zet een parcours uit

Als iedereen kan stelten lopen of het inmiddels heeft geleerd kan je een parcours uitzetten met pylonnen. Verdeel de groep in twee teams en maak nu een stelt lopen estafette. Van beide teams moet er iemand op stelten een parcours aflopen. Is dit gelukt dan is de volgende in het rijtje aan de beurt. Het team waarvan als eerste alle spelers het parcours op stelten hebben gelopen heeft het spel gewonnen.

Variaties

  1. Een leuke variatie op stelten lopen, die vooral erg leuk is voor wat jongere kinderen, is kloslopen of blik lopen.

Tips

  • Als nog niet iedereen goed op stelten kan lopen is het aan te raden om dit eerst goed te oefenen. Zo voorkom je valpartijen.
  • Een spel onder (grote) druk spelen, zoals tijdens een estafette, kan er voor zorgen dat de deelnemers minder voorzichtig worden. Pas hiervoor op!

Benodigdheden

  • Stelten
  • Pylonnen om een parcours mee uit te zetten
Gerelateerde activiteiten