Stoepranden


Stoepranden is een balspel dat door twee of meer personen wordt gespeeld in een straat met verhoogde stoepen, en dus mooie stoepranden. Deelnemers staan op de stoep aan beide kanten van de straat. Degene die aan de beurt is, probeert de bal (meestal een basketbal) precies op de stoep aan de andere kant te gooien. Als de bal de stoeprand goed raakt en terug stuitert mag de speler het nog eens proberen. Lukt dit niet? Dan is de andere speler aan de beurt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding stoepranden spel
Om het spel stoepranden te kunnen spelen heb je minimaal twee stoepranden nodig.

Stoepranden spel

Het stoepranden spel is een populair balspel dat al sinds halverwege de 20e eeuw gespeeld wordt. Toen er op grote schaal wegen en straten werden aangelegd ontstonden er ook stoepen voor voetgangers. Deze stoepen waren iets hoger dan de weg gelegen om de voetganger te beschermen en dus stoepranden. Kinderen bedachten toen het spel stoepranden.

Voor het spel stoepranden is een bal nodig (basketbal is het beste), maar er kan ook met voetbal of volleybal gespeeld worden.

Twee of meer spelers staan tegenover elkaar op de stoeprand aan beide kanten van de straat.

EĆ©n speler begint met de bal en gooit hem naar de tegenoverliggende stoeprand met als doel de bal op de rand van de stoeprand te laten landen, zodat hij terug stuitert in de richting waar hij vandaan kwam (de bal mag niet stuiteren of rollen voordat hij de rand van de stoeprand raakt).

Als de speler de stoeprand raakt, mag deze een stap van zijn eigen stoeprand af doen, in de richting van de andere stoeprand. Vervolgens mag deze speler nog een poging doen, totdat de speler de stoeprand niet meer raakt.

Als de eerste speler de stoeprand mist, is de andere speler aan de beurt, enzovoorts, totdat een speler de tegenoverliggende stoeprand heeft bereikt en de winnaar is.

Stoepranden spelregels

  • Als de bal rolt, stuitert of terugvliegt, mag de speler die gooit een stap zetten en mag hij opnieuw gooien, als dat niet lukt is de andere speler aan de beurt.
  • Het spel gaat door totdat een van de spelers de andere stoeprand heeft bereikt.
  • Daarna worden soms de kanten, en stoepranden, verwisseld.

Stoepranden namen

Het spel stoepranden is ook bekend onder de namen: bandkaaien, kaaibanden, kaaibandje tikken, kantgooien, kantje butsen, kantstoepen, keibanden, randen, randje tik, randjebutsen, riebeltje gooien, stoepballen, stoepbonken, stoepen, stoepiebal, stoepieballen, stoepiegooi, stoepiegooien, stoepiestuit, stoepiestuiten, stoepietik, stoepietrap, stoepietrappen, stoepjebutsen, stoepkanten, stoeprandertje, stoeprandje, stoeprandje gooien, stoeprandje stuit, stoeprandjebal en stoeprandjetik.

Variaties

  1. Het spel kan ook gespeeld worden met een punten systeem. De spelers krijgen dan 3 punten per keer dat ze een stoeprand raken. Wie als eerste een x aantal punten heeft is de winnaar.
  2. In sommige varianten kunnen meer punten worden verdiend als de bal over een passerende auto wordt gegooid. Speel deze variant niet, het is namelijk gevaarlijk. Vanzelfsprekend wordt dit ook niet altijd op prijs gesteld door passerende automobilisten.

Tips

  • Spelen op straat kan gevaarlijk zijn. Speel daarom dit spel alleen in een rustige straat die geschikt is om te spelen.
  • In de gymzaal is dit spel ook te spelen door gebruik te maken van gekantelde bankjes.

Benodigdheden

  • Basketbal, voetbal of volleybal
  • Een rustige straat met stoepranden die veilig genoeg is om stoepranden te spelen.
Gerelateerde activiteiten