Stopdans


Stopdans spel

Bij Stopdans is het de bedoeling dat de kinderen gaan dansen op muziek. Zodra de muziek stopt moet iedereen als een standbeeld blijven staan. Maar niet zomaar een standbeeld, de kinderen krijgen allemaal de opdracht om een bepaald standbeeld te zijn, zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen dat alle kinderen een boos standbeeld moeten zijn zodra de muziek stopt. Dit spel laat de kinderen lekker bewegen en gek doen, maar tegelijkertijd ook weer muisstil staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding stopdans spel
Zodra de muziek stop moet iedereen zo stil als een standbeeld gaan staan.

Het Spel

Voordat Stopdans begint moet er muziek klaar staan waarop de kinderen helemaal los kunnen gaan. Het is de bedoeling dat de kinderen gaan dansen zodra zij de muziek horen, als ineens de muziek uit gaat moet iedereen als een standbeeld stil staan. Het spel lijkt een beetje op stoelendans. De kinderen krijgen echter een specifieke opdracht mee. Iedereen moet hetzelfde standbeeld zijn zodra de muziek stopt, dit kan een boos, blij, lachend etc. standbeeld zijn.

Voordat Stopdans begint is het handig om eerst met de kinderen de verschillende standbeelden te oefenen, hoe kijk je boos, blij of lachend terwijl je helemaal stil moet staan en niet mag bewegen.

Zodra de muziek uit is wordt iedereen een standbeeld, beweegt iemand ook nog maar een klein beetje terwijl de muziek uit is dan is hij/zij af. Niet alleen ben je af als je beweegt ook je standbeeld moet juist zijn, als iedereen een boos standbeeld moest zijn maar toevallig kijkt iemand toch blij dan is hij/zij ook af. Wie als laatste overblijft heeft gewonnen.

Dit spel komt soms lang duren, om het voor de kinderen die reeds af zijn leuk te houden kunnen zij de spelleider helpen met het in de gaten houden van de andere kinderen. Is iedereen wel zo stil als het lijkt zodra de muziek uit is?

De duur van Stopdans kan bepaald worden aan het aantal rondes wat gespeeld word. Geef van te voren aan wanneer je aan de laatste ronde begint, zodat er voor de kinderen geen abrupt einde komt aan dit leuke spel.

Variaties

 • Normaliter bepaald de spelleider welk standbeeld iedereen moet zijn. Het is ook leuk om de kinderen zelf te laten kiezen wat iedereen moet zijn zodra de muziek uit gaat.
 • In plaats van het tonen van een emotie kan je er ook voor kiezen om de kinderen een bepaald dier uit te beelden zodra de muziek stopt.
 • Ook kan het grappig zijn om er voor te kiezen dat het standbeeld op een hele gekke manier stil moet gaan staan, bijvoorbeeld op één been met twee vingers in zijn neus.
 • Men kan er ook voor kiezen om de kinderen zelf muziek te laten maken. De spelleider begint met muziek maken waarna ieder kind wat af is zich bij de spelleider voegt en helpt met het maken van muziek.
 • Een leuke activiteit die aansluit bij stopdans is Krantenmeppen.

Tips

 • Zorg dat de kinderen genoeg ruimte hebben om Stopdans te kunnen spelen zodat met elkaar niet bezeert door gebrek aan ruimte.
 • Mocht je dit spel buiten gaan spelen, kan het juist handig zijn om een gebied af te bakenen. Dit voorkomt dat de spelleider niet iedereen juist kan beoordelen. In een groot gebied valt het namelijk minder op wanneer er toch iemand stiekem beweegt als de spelleider uit de buurt is.
 • Moedig de kinderen aan om vooral veel te bewegen, dit zal er voor zorgen dat iedereen wat eerder af gaat als ineens iedereen een standbeeld moet worden. Op deze manier loopt het spel lekker door en kunnen er meerdere rondes gespeeld worden, wat ook meerdere winnaars betekend.
 • Mocht er geen muziekspeler beschikbaar zijn dan kan men ook handig gebruik maken van beschikbare muziekinstrumenten.

Benodigdheden

 • Muziek
 • Spullen om een gebied af te bakenen (mocht Stopdans buiten gespeeld worden)
Gerelateerde activiteiten