Tienbal


Tienbal is een spannend balspel waarbij twee teams de bal tien keer moeten overgooien zonder dat deze de grond raakt of het andere team de bal onderschept. Het is een intensief spel waarbij samenwerken erg belangrijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding tienbal
Gebruik voor tienbal een zachte bal zodat niemand zich bezeerd als de bal tegen het hoofd komt.

10 bal

Verdeel de groep in twee teams die verdeeld over het speelveld gaan staan.

Bij dit Tienbal is het de bedoeling dat een team de bal 10 keer zonder onderbreking naar de eigen spelers kan overspelen, zonder dat de bal valt, of in de handen van de tegenpartij komt.

De bal mag niet teruggegooid worden naar de speler van wie je de bal kreeg. Bijvoorbeeld: wanneer speler B de bal van speler A vangt, kan hij hem niet naar A teruggooien.

Enkele spelregels:

  • Het is niet toegestaan te rennen met de bal in de hand.
  • De bal mag niet uit de handen worden geslagen.
  • Het is niet toegestaan de bal door te geven.
  • Als de bal op de grond valt of in de handen van de tegenpartij belandt, begint het tellen opnieuw.

Variaties

  1. Het spel kan moeilijker gemaakt worden door de spelers van elk team aan elkaar te koppelen. Zo moeten ze elkaar in de gaten houden en voorkomen dat de bal overgegooid kan worden.
  2. Elk team wijst één van zijn spelers aan als joker. Als het getal 10 is bereikt, moet de bal door de joker worden gevangen, anders begint de telling weer bij nul.
  3. De bal kan ook vervangen worden door een frisbee, strandbal of tennisbal etc.

Tips

  • Het spel kan begonnen worden als 5-bal. De bal hoeft dan maar 5 keer overgegooid te worden. Lukt dit goed? Verhoog dan het aantal naar bijvoorbeeld 10 bal.

Benodigdheden

  • speelveld
  • bal
Gerelateerde activiteiten