Tienen


Tienen is een voetbalspel waarbij het is de bedoeling dat de spelers de bal minstens één keer door de lucht overspelen voordat ze de bal in het doel schieten. Door te scoren verliezen de spelers punten. Wie als langste in het veld weet te blijven wint het spel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding tienen spel
Tienen kan gespeeld worden op gras maar ook op een schoolplein.

Wie is de keeper

Aan het begin van het spel wordt afgesproken wie als keeper begint en wie in het veld staat. Elke veldspeler begint met tien punten en de keeper met twaalf punten. Er kan ook worden gekozen voor het onderhandelen tussen de spelers over wie de keeper mag zijn. In dat geval zegt een speler bijvoorbeeld: "Ik keep voor vijftien punten", terwijl een ander veertien punten biedt. Wie het minste aantal punten biedt, mag als keeper beginnen. Deze speler heeft dan een puntenvoordeel ten opzichte van de andere spelers. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel is de winnaar!

De bal hooghouden

Voor het maken van een doelpunt moet de bal door de lucht worden overgespeeld en mag hij de grond niet raken voordat er een poging is gedaan om te scoren. Dat kan gebeuren door de bal vanuit de lucht te schieten of door een kopbal.

Als een speler een doelpunt maakt met de voet, wordt 1 punt afgetrokken van de keeper en met het hoofd (kopbal) worden 2 punten afgetrokken. De speler die gescoord heeft krijgt deze punten erbij!

Als de bal door de keeper wordt tegengehouden en niet in de buurt van het doel komt, dan blijft de keeper staan en worden er geen punten bijgeteld of afgetrokken.

Als de bal naast het doel gaat of de keeper vangt de bal, dan moet de speler die de bal schoot of met het hoofd kopte de keeper vervangen. De keeper brengt de bal terug in het spel door hem in de lucht te gooien of te schoppen.

Als een speler de bal tijdens het hooghouden op de grond laat vallen voordat een poging om te scoren is gedaan, verliest die speler een punt.

De spelers die géén punten meer hebben, zijn af en mogen niet meer aan het spel deelnemen. Het spel gaat door totdat er nog twee spelers over zijn. Hierbij wint de speler met de meeste punten. Als de laatste 2 spelers hetzelfde aantal punten hebben (gelijkspel), kan de winnaar van deze twee spelers worden bepaald door bijvoorbeeld strafschoppen tegen elkaar te nemen. Degene die uit vijf penalty's het minste aantal doelpunten scoort, heeft verloren. De ander is de winnaar!

Puntenverdeling

Voor verschillende trucjes of combinaties kan je extra punten krijgen. De puntenverdeling is als volgt:

 • Normaal schot: 1 punt
 • Hakje: 2 punten
 • Kopbal: 2 punten
 • Familiebal: 2 punten (Een familiebal betekent dat elke speler de bal tenminste één keer heeft aangeraakt voordat de bal in het doel gaat. In het geval dat er twee veldspelers zijn, moeten de spelers de bal door de lucht laten kaatsen voordat ze klaar zijn.)
 • Omhaal: 3 punten

Variaties

 1. Voor bijzondere trucjes worden extra punten gegeven. Bijvoorbeeld, een kopbal die het doel raakt zonder de grond te raken is 3 punten waard. Een knietje en hakje zijn ook 3 punten waard, een omhaal 4 punten, en ga zo maar door.
 2. Er kunnen aanvullende spelregels worden toegevoegd aan het spel. Een speler mag de bal maximaal 3 keer aanraken tijdens het hooghouden en moet dan de bal hebben gepasst of een doelschop hebben gedaan. Tijdens het hooghouden mag de bal niet te lang heen en weer gepasst worden tussen de spelers, uiterlijk moet de vierde speler een doelpoging doen. Wie verliest moet in het doel gaan staan en krijgt billenbrand. Deze speler moet zich omdraaien en voorover gebogen in het doel gaan staan, waarna de andere spelers om beurten van een bepaalde afstand op hem mogen schieten. Schiet daarbij echter niet te hard!
 3. Bij gelijkspel kan ook worden bepaald wie heeft gewonnen, bijvoorbeeld door op de lat te schieten. Hierbij proberen de spelers om beurten de lat of een ander voorwerp te raken.

Tips

 • Tienen kan het beste op een (school)plein gespeeld worden. Zo hoef je niet op te letten voor auto's of ander verkeer.
 • Maak duidelijk regels en wees niet te competitief, het blijft een spelletje.

Benodigdheden

 • Voetbal
 • Doel of iets om als doel te gebruiken (bomen, paaltjes, stoepkrijt op de muur etc.)
 • Speelveld
Gerelateerde activiteiten