Touwtrekken
Touwtrekken is een leuk en sportief spel. De kinderen moeten in teams een touw zo snel mogelijk naar de andere kant trekken. De kinderen leren met deze activiteit dat er samengewerkt moet worden om te kunnen winnen.
Inhoudsopgave

Touwtje trekken
Maak twee teams die tegen elkaar gaan spelen. Zorg dat er in beide teams evenveel deelnemers zitten, dit maak het voor beide teams lastiger om te winnen.
Leg het lange touw tussen de twee teams in. Aan de hand van de lengte van het touw kan bepaald worden wat deze afstand is. Precies in het midden van het touw (ook het midden tussen de twee teams) bevestig je het doekje om het touw. Dit kan bijvoorbeeld met een knoop gedaan worden. Zet nu ook in het midden tussen de twee teams een lege fles of pylon neer. Dit markeert het startpunt, het doekje om het touw moet nu dus op deze plek zitten.
Met de twee overgebleven flessen of pylons ga je nu de afstand bepalen hoe ver de teams elkaar mee moeten trekken. Zet deze bijvoorbeeld 3 meter vanuit het midden aan beide kanten.
Touwtrekken spelregels
Als iedereen klaar staat en de spelregels duidelijk zijn kunnen jullie beginnen.
Spreek af dat op het signaal van de spelleider er begonnen mag worden met touwtrekken. Wie als eerst het doekje, dat om het touw zit, langs de markering (fles of pylon) van de tegenpartij heeft getrokken heeft gewonnen.
Touwtrekken is een spel dat geen specifieke duur kent. Plan het ergens tussen door of speel het juist heel uitgebreid.
Het spelen van meerdere rondes touwtje trekken duurt ongeveer 20 minuten.

Variaties
- Maak het veld steeds kleiner. Het spel kan nu veel sneller afgelopen zijn. Hierdoor moeten de team voorzichtiger te werk gaan.
- Touw trekken in een vierkant. Knoop de uiteindes van het touw aan elkaar en maak een vierkant van het touw. In elke hoek gaat een deelnemer staan. Zet vier lege flessen of pylons neer in een iets groter vierkant dan het touw maakt. De deelnemers moeten nu ieder voor zich de andere deelnemers mee trekken of duwen tot dat ze langs een fles of pylon zijn.
- De kinderen kunnen als variatie touwtrekken met een elastisch koord. 'Welk touw kan je het verste uitrekken?' Als de kinderen variëren in afstand tot elkaar zullen ze merken dat het touw meer of minder elastisch is.
- Touwtrekken door op allemaal op één been te gaan staan. Welk groepje valt als eerste om?
- Bij zittend touwtrekken zitten alle spelers op de grond. Ze kunnen zich zo minder goed schrap zetten.
Tips
- Als één team vaak wint is het misschien goed om het team opnieuw samen te stellen met deelnemers die aan elkaar gewaagd zijn. Dit maak het spel leuker en spannender voor iedereen.
- Maak duidelijke afspraken dat het touw in geen geval losgelaten mag worden als het andere team eraan trekt. Iedereen moet zich aan deze afspraak houden, anders kunnen er deelnemers serieus vallen!
Benodigdheden
- 3 lege flessen of pylons
- Touw voor touwtrekken (lang dik touw)
- Doekje, bijvoorbeeld een theedoek