Twister


Het Twister spel is een échte klassieker geworden. Twister is een spel waarin wordt getest hoe behendig je bent om zo veel mogelijk punten te halen. Probeer zo lang mogelijk rechtop te blijven staan door je voeten en armen op de gekleurde stippen te plaatsen.

Het Twister spel wordt gewonnen door de speler die het langst op handen en voeten kan blijven staan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding twister spel

Twister spel

Het Twister spel wordt gespeeld met een draaischijf en een Twister mat. De draaischijf geeft de positie waar je heen moet op de mat, dit wordt aangegeven door de 24 enorme rode stippen, die er zijn in de kleuren geel, rood, groen en blauw.

De vier kwarten van de Twister schijf komen elk overeen met een ander lichaamsdeel. Een kwart voor de rechter- en linkervoet, de rechterhand en de linkerhand. De kleuren van de stippen of vakjes bepalen welke kleur je moet gebruiken.

De mat wordt neergelegd en de spelleider draait dan de schijf in het rond, waarna er twee spelers een onderlinge strijd aangaan. De kans op het ontstaan van knopen tussen de spelers is natuurlijk groot.

Spelregels

Twister is een simpel spel. Het enige wat je nodig hebt is een draaischijf en een speelmat. Het doel van het spel is om als laatste over te blijven. Totdat elke speler aan de beurt is geweest, blijft de winnaar op de mat staan en neemt het steeds weer op tegen een nieuwe vijand. De winnaar is degene die overblijft op de mat. Het kan ook in groepsverband worden gespeeld. Je kunt met maximaal twee spelers tegelijk spelen

Om Twister te kunnen spelen is het belangrijk dat je de wijzerplaten goed zet. Ook is het belangrijk dat je het spel op een vlakke ondergrond speelt en dat de mat met de goede kant naar boven ligt. De spelers trekken hun schoenen uit en leggen die aan de kant. Als je van plan bent om het spel buiten te spelen, kun je de hoeken van de mat verzwaren met voorwerpen zoals bijvoorbeeld de schoenen, zo dat de wind de mat niet omwaaid.

Het spel kan beginnen als de scheidsrechter draait aan de draaischijf. Nadat de kleur is genoemd, moet de hand of voet worden aangeduid die moet worden verplaatst, bijvoorbeeld de linkerhand op de kleur rood. De opdracht moet dan zo snel mogelijk door alle spelers worden uitgevoerd. Eén hand of voet tegelijk is toegestaan op een cirkel. Degene die als eerste een cirkel pakt heeft deze cirkel al geclaimd, de ander persoon moet het dan bij een andere cirkel proberen.

Als er een meningsverschil ontstaat, beslist de scheidsrechter wie er het eerst was. Na het bewegen, is het niet meer toegestaan om opnieuw te bewegen. Alleen wanneer de scheidsrechter toestaat dat een arm of been wordt bewogen. Het kan zijn dat de zes cirkels van een kleur allemaal gevuld zijn, in welk geval de scheidsrechter nog een keer zal draaien. Als een hand of voet al staat wanneer een kleurencombinatie wordt genoemd, moet je deze verplaatsen naar een andere cirkel van dezelfde kleur.

Als alle zes cirkels weer bezet zijn, draait men nog een keer. Het is mogelijk dat de speler omvalt of met een elleboog of knie de mat raakt, in dat geval heeft de speler verloren. Ook is het mogelijk dat een speler helemaal van de mat valt, aangezien er zeer ongewone houdingen gemaakt moeten worden. Twister wordt gewonnen door degene die het langst blijft staan.

twister maken stoepkrijt
Het Twister spel is eenvoudig te maken met stoepkrijt.

Twister zelf maken

Je Twister redelijk eenvoudig zelf maken. Je kan dit doen op twee manieren: met stoepkrijt op straat of met een oud laken. In het eerste geval teken je vier rijen van elk vier stippen op straat in verschillende kleuren. Een groot voordeel van deze manier van maken is dat je het snel kunt opzetten.

In plaats van stoepkrijt kan je ook een oude witte doek gebruiken. Maak hier hetzelfde ontwerp, waarbij je erop moet letten dat de kleuren goed zichtbaar zijn. Gebruik hiervoor (textiel) verf of krachtige stiften.

Variaties

 1. Er moeten minimaal drie spelers zijn, want één speler moet de scheidsrechter zijn en de voet- en handposities aangeven terwijl de naald van de schijf wordt rondgedraaid. Als er meer dan vier spelers zijn, moeten verschillende rondes worden gespeeld.
 2. De plaats van de Twister mat moet vlak, groot en goed verlicht zijn. Dit kan zowel op de vloer in de huiskamer maar ook buiten. Let wel op: als het regent, verandert de mat in een glijbaantje, waardoor het spel gevaarlijk kan worden.
 3. In verband met eventuele valpartijen en om te voorkomen dat er ledematen uit elkaar schuiven, moet er voldoende afstand worden gehouden.

Tips

 • Het is van belang je evenwicht te bewaren, dus maak geen te grote bewegingen naar een volgende cirkel.
 • Spreid je benen niet te veel; houd ze stevig op de mat geplaatst.
 • Buk niet te ver en behoud een strakke houding.
 • Probeer de tegenstander naar de rand van de mat te duwen, zodat hij minder ruimte heeft om te kiezen.
 • Dwing je tegenstander de mat af zonder dat hij dat merkt. Gebruik je eigen lichaam om de tegenstander te beletten te verplaatsen.
 • Onderling kun je elkaar helpen door elkaar vanaf de zijkant tips te geven.

Benodigdheden

 • 1 Twister mat
 • 1 Twister draaischijf
 • Spelregels
Gerelateerde activiteiten