Twister


Twister is een klassiek groepsspel waarin je behendigheid op de proef wordt gesteld. Het handen en voeten spel wordt gespeeld op een mat van gekleurde stippen. Aan de hand van een draaischijf wordt bepaald op welke gekleurde stip de spelers hun handen en voeten moeten plaatsen.

Het aantal spelers kan variëren en het spel gaat door totdat de spelers niet meer op de stippen kunnen blijven staan zonder om te vallen. Het doel van het spel is om de laatste speler te zijn die overeind blijft.

Tekst gaat verder onder de afbeelding twister spel

Twister spel

Het Twister spel wordt gespeeld met een draaischijf en een Twister mat. De draaischijf geeft aan waar je heen moet op de mat, die wordt aangegeven door 24 grote stippen in geel, rood, groen en blauw.

Bij het spel Twister komt elk van de vier kwarten van de draaischijf overeen met een ander lichaamsdeel: een kwart voor de rechtervoet, een kwart voor de linkervoet, een kwart voor de rechterhand en een kwart voor de linkerhand. De kleuren van de stippen of vierkantjes op de schijf bepalen welke kleur voor elk lichaamsdeel wordt gebruikt.

Voor het spel start wordt de speelmat klaargelegd en draait de spelleider de schijf om aan te geven welke lichaamsdelen op welke gekleurde stippen of vierkanten moeten worden geplaatst. Twee spelers strijden dan om zo lang mogelijk op de stippen te blijven staan. Met al het draaien en bewegen op de mat is de kans natuurlijk groot dat er knopen ontstaan tussen de spelers. Twister is een leuk en uitdagend spel dat vaak voor hilarische momenten zorgt.

Spelregels

Twister is een simpel spel. Het enige wat je nodig hebt is een draaischijf en een speelmat. Het doel van het spel is om als laatste over te blijven. Totdat elke speler aan de beurt is geweest, blijft de winnaar op de mat staan en neemt het steeds weer op tegen een nieuwe vijand. De winnaar is degene die overblijft op de mat. Het kan ook in groepsverband worden gespeeld. Je kunt met maximaal twee spelers tegelijk spelen

Om Twister te kunnen spelen is het belangrijk dat je de wijzerplaten goed zet. Ook is het belangrijk dat je het spel op een vlakke ondergrond speelt en dat de mat met de goede kant naar boven ligt. De spelers trekken hun schoenen uit en leggen die aan de kant. Als je van plan bent om het spel buiten te spelen, kun je de hoeken van de mat verzwaren met voorwerpen zoals bijvoorbeeld de schoenen, zo dat de wind de mat niet omwaaid.

Het spel kan beginnen als de scheidsrechter draait aan de draaischijf. Nadat de kleur is genoemd, moet de hand of voet worden aangeduid die moet worden verplaatst, bijvoorbeeld de linkerhand op de kleur rood. De opdracht moet dan zo snel mogelijk door alle spelers worden uitgevoerd. Eén hand of voet tegelijk is toegestaan op een cirkel. Degene die als eerste een cirkel pakt heeft deze cirkel al geclaimd, de ander persoon moet het dan bij een andere cirkel proberen.

Als er een meningsverschil ontstaat, beslist de scheidsrechter wie er het eerst was. Na het bewegen, is het niet meer toegestaan om opnieuw te bewegen. Alleen wanneer de scheidsrechter toestaat dat een arm of been wordt bewogen. Het kan zijn dat de zes cirkels van een kleur allemaal gevuld zijn, in welk geval de scheidsrechter nog een keer zal draaien. Als een hand of voet al staat wanneer een kleurencombinatie wordt genoemd, moet je deze verplaatsen naar een andere cirkel van dezelfde kleur.

Als alle zes cirkels weer bezet zijn, draait men nog een keer. Het is mogelijk dat de speler omvalt of met een elleboog of knie de mat raakt, in dat geval heeft de speler verloren. Ook is het mogelijk dat een speler helemaal van de mat valt, aangezien er zeer ongewone houdingen gemaakt moeten worden. Twister wordt gewonnen door degene die het langst blijft staan.

twister maken stoepkrijt
Het Twister spel is eenvoudig te maken met stoepkrijt.

Twister zelf maken

Je kunt Twister zelf maken op twee eenvoudige manieren: met stoepkrijt op straat of met een oud laken. Als je voor de eerste methode kiest, teken je vier rijen van vier stippen van verschillende kleuren op de straat. Een groot voordeel van deze methode is dat je het spel snel kunt opzetten.

Als je geen stoepkrijt wilt gebruiken, kun je ook een oude witte laken gebruiken. Maak hetzelfde ontwerp als de versie met stoepkrijt en zorg ervoor dat de kleuren duidelijk zichtbaar zijn. Gebruik textielverf of zware stiften om de stippen of vierkanten op de doek te maken. Het zelf maken van een Twister spel is een simpele en goedkope manier om het spel met vrienden of familie te spelen.

Variaties

 1. Er moeten minimaal drie spelers zijn, want één speler moet de scheidsrechter zijn en de voet- en handposities aangeven terwijl de naald van de schijf wordt rondgedraaid. Als er meer dan vier spelers zijn, moeten verschillende rondes worden gespeeld.
 2. De plaats van de Twister mat moet vlak, groot en goed verlicht zijn. Dit kan zowel op de vloer in de huiskamer maar ook buiten. Let wel op: als het regent, verandert de mat in een glijbaantje, waardoor het spel gevaarlijk kan worden.
 3. In verband met eventuele valpartijen en om te voorkomen dat er ledematen uit elkaar schuiven, moet er voldoende afstand worden gehouden.

Tips

 • Het is van belang je evenwicht te bewaren, dus maak geen te grote bewegingen naar een volgende cirkel.
 • Spreid je benen niet te veel; houd ze stevig op de mat geplaatst.
 • Buk niet te ver en behoud een strakke houding.
 • Probeer de tegenstander naar de rand van de mat te duwen, zodat hij minder ruimte heeft om te kiezen.
 • Dwing je tegenstander de mat af zonder dat hij dat merkt. Gebruik je eigen lichaam om de tegenstander te beletten te verplaatsen.
 • Onderling kun je elkaar helpen door elkaar vanaf de zijkant tips te geven.

Benodigdheden

 • 1 Twister mat
 • 1 Twister draaischijf
 • Spelregels
Gerelateerde activiteiten