Verhalen bingo


Verhalen bingo is een leuke variatie op het normale bingo spel. In het spel luisteren de deelnemers naar een verhaal en moeten ze de cijfers die ze in het verhaal horen wegstrepen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding verhalen bingo
Bij verhalen bingo is het leuk om een spannend verhaal te gebruiken zodat de kinderen er helemaal in op gaan.

Bingo met een verhaal

Iedereen kent wel het traditionele spel bingo. In dit spel draait de spelleider aan het bingo molentje met balletjes en noemt steeds het nummer op dat op het gevallen balletje staat. Met verhalen bingo werkt het net iets anders. De spelleider leest een verhaal voor waar cijfers in voor komen. Als de spelers deze cijfers eruit weten te vissen mogen ze deze, als ze op hun bingokaart staan, wegstrepen.

Het leukste is natuurlijk om zelf een verhaal te verzinnen wat gaat over een actueel thema waar de kinderen ook mee te maken hebben. Bijvoorbeeld kerst, Sinterklaas of Halloween.

Het verhaal gaat dan als volgt:

In de verste hoorde Guus 2 kraaien roepen. Het was een koude winterdag waardoor het erg rustig op straat was voor dit tijdstip. Iedereen zat voor de tv om het 8-uur journaal te kunnen zien.

En ga zo maar door.

Variatie

  1. In plaats van cijfers kan je de deelnemers ook bingokaarten geven waarop voorwerpen staan. Als deze items in het verhaal voorkomen mogen ze deze wegstrepen van hun bingokaart. Gebruik levend bingo als inspiratie voor leuke voorwerpen die in het verhaal kunnen voorkomen.
  2. Er zijn verschillende manieren om te winnen. Een horizontale bingo (1 horizontale rij compleet), verticale bingo (1 verticale rij compleet), diagonale bingo (1 diagonale rij compleet) en een grote bingo (gehele kaart compleet).

Tips

  • Omdat de spelers goed moeten luisteren naar het verhaal en hier de cijfers in moeten kunnen horen is het aan te raden om niet te snel voor te lezen. Zo krijgt iedereen de kans om de cijfers te kunnen opmerken.
  • Verhalen bingo is ook goed te spelen via een video verbinding (bijvoorbeeld Teams of Zoom). Zo kan je dit spel dus ook spelen als iedereen thuis zit.
  • Om het spel nog spannender te maken kan je er voor kiezen om het licht uit te doen en voor te lezen met een zaklamp.

Benodigdheden

  • Bingo kaarten met daarop getallen
  • Een (zelf verzonnen) verhaal waarin getallen voorkomen
  • Een leuke prijs voor de winnaar
Gerelateerde activiteiten