Verstoppertje


Verstoppertje is een oud spel waarbij er één persoon de zoeker is en op zoek moet gaan naar de verstopte kinderen. Het kan gespeeld worden in de directe school-omgeving (speelplein) met voldoende 'verstopplaatsen'. Als het speelterrein voldoende duidelijk en veilig afgebakend kan worden, kan verstoppertje ook met jonge kinderen gespeeld worden in een bosrijke omgeving.

Tekst gaat verder onder de afbeelding verstoppertje
Als de zoeker met zijn ogen dicht aan het tellen is gaan de spelers zich verstoppen.

Verstoppertje spelregels

Wijs één persoon aan die de zoeker is. Deze moet op de voor afgesproken buutplaats met de ogen dicht gaan tellen tot een afgesproken getal.

Terwijl de zoeker aan het tellen is kunnen de andere deelnemers zich gaan verstoppen. Dit kan buiten zijn op een terrein waar veel verstopplaatsen zijn, bijvoorbeeld een bosrijke omgeving. Maar net zo goed kan verstoppertje ook binnen gespeeld worden, bijvoorbeeld in een gymzaal waar alle gymtoestellen kris kras worden neergezet als verstopplaatsen.

Na het tellen roept de zoeker "Wie niet weg is, is gezien, ik kom!" en probeert iedereen te vinden die zich heeft verstopt. Het spel is afgelopen als de zoeker iedereen heeft gevonden of als er niemand meer gezocht wordt.

De deelnemers proberen eerder bij de (buut)vrijplaats te komen dan de 'zoeker'. Als er goede sluipmogelijkheden zijn, kan volstaan worden met het 'buten' (roepen) van de naam van de speler die gezien is.

Variaties

  1. De opdracht kan ook zijn dat de zoeker in het midden van het speelveld blijft en de spelers van plaats moeten wisselen, zonder dat dat gezien wordt door de 'zoeker'. Bij wie lukt dat?
  2. Buskruit of spuitbus of blikkie-trap noemen de kinderen de volgende vorm van verstoppertje:
    De bal is nu de vrijplaats. Degene die gezien wordt, wordt 'gebuut' en wat dan bij de bal. Als iemand van de spelers er in slaagt de bal weg te trappen voordat hij gebuut wordt, mogen alle kinderen weer meespelen en het spel herhaalt zich.
  3. De zoeker rent achter de bal aan, loopt met de bal in zijn handen achterwaarts terug naar de startplaats, telt daar het afgesproken aantal tellen en begint vervolgens aan een nieuwe zoekactie.

Tips

  • Je kunt van tevoren afspreken dat dezelfde zoeker het spel maximaal drie keer start. Anders kan een speler moedeloos worden van het eindeloos de zoeker zijn.
  • Met jonge kinderen kan je verstoppertje prima binnenspelen. Als de deelnemers ouder zijn kan voor een grotere bosrijke omgeving gekozen worden.

Benodigdheden

  • Groot speelplein, gymzaal of park
  • Voldoende verstopplaatsen
Gerelateerde activiteiten